USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

"Якщо ухвалять – буде біда": Чому в НАБУ не оцінили ідею Зеленського прирівняти корупцію до держзради

Планується, що СБУ отримає право на розслідування таких справ
НАБУ
Джерело: відкриті джерела

У неділю, 27 серпня, президент Володимир Зеленський заявив про намір запропонувати парламенту прирівняти корупцію у воєнний час до державної зради. У НАБУ не оцінили цю ідею, повідомляє джерело в коментарі ZN.UA.

Як розповів співрозмовник з Офісу президента, спочатку ідея законопроєкту полягала в тому, щоб унести зміни до законодавства, згідно з яким усі корупційні кейси, які розслідують у сфері національної безпеки і які перевищують 24 мільйони гривень, має розслідувати Служба безпеки України. При цьому НАБУ пропонувалося залишити корупцію дрібнішу за 24 мільйони.

"Людям пояснили б, що тепер під час війни масштабна корупція за законом прирівнюватиметься до держзради. А отже, і покарання за цією статтею буде суворішим: строки довші і під заставу підозрюваному вийти неможливо", – додав він.

Водночас джерело розповіло, що після реакції західних партнерів, які дали зрозуміти, що вбачають у намірах "замах на незалежність антикорупційної системи" – в Офісі президента ідею змінили.

За його словами, наразі йдеться не про те, щоб відібрати в НАБУ право на проведення великих антикорупційних розслідувань, а про надання і Службі безпеки України права на їх проведення.

"Під керівництвом профільного заступника ОПУ напрацьовано законодавчі зміни. Йдеться про ініціювання внесення змін до КПК з метою забезпечити право на підслідність СБУ у випадках корупційних схем понад 24 мільйони гривень", – сказав співрозмовник.

У НАБУ не оцінили ідею ОП

Високопоставлене джерело в НАБУ зазначило, що чуло про плани Офісу президента внести такий законопроєкт у Раду. Однак вважає, що "це погана ідея".

"Будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати і для цього будуть законодавчі підстави. Україна матиме купу програних справ у ЄСПЛ, тому що безальтернативна варта буде порушенням конвенції плюс влада почне псувати відносини з міжнародними партнерами. Запобіжний захід – це не покарання, всі чомусь це плутають. Плюс 90% результатів у боротьбі з корупцією становлять саме адміністративні заходи, спрямовані на її превенцію, а не розслідування наявних фактів. Якщо ухвалять – буде біда", – сказало джерело.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю одному з українських ЗМІ заявив, що у воєнний час необхідно корупцію прирівняти до державної зради. Така ініціатива не може діяти постійно у суспільстві, але на воєнний час – це допоможе.

На думку глави держави, це буде дуже серйозний інструмент для того, щоб посадовці навіть не думали про незаконне збагачення.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар