USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Як працюватиме система пільг після підвищення тарифів на електроенергію: Відповідь Мінсоцполітики

Субсидії для громадян підвищаться автоматично
тариф на електроенергію
Джерело: відкриті джерела

Після підвищення тарифів на електроенергію субсидії для громадян підвищаться автоматично. Про це заявила перша заступниця міністра соцполітики Дарія Марчак в ефірі телемарафону.

"Всі ті громадяни, які вже отримують субсидії, їм фактично вже нічого абсолютно не треба буде робити, тому що субсидії для них підвищуються автоматично. Якщо людина отримує пільгу, то це означає, що вона і надалі буде на той відсоток, який по законодавству вона має пільгу – 50%, 100% для частини людей. Тому вони просто далі не будуть сплачувати за житлово-комунальні послуги чи повністю, чи частково", – розповіла вона.

Марчак відзначила, що на сьогодні 2,2 мільйона домогосподарств отримують житлово-комунальні субсидії, ще 1,3 мільйона домогосподарств отримують пільги.

Однак в Мінсоцполітики вже очікують, що через зростання тарифів будуть нові звернення.

"Ми готуємось до цього, ми також працюємо над спрощенням механізму надання субсидій для того, щоб громадяни в цілому могли просто прийти, дати інформацію лише про членів родини, всю іншу інформацію вже буде збирати уряд зі своїх баз даних для того, щоб людям не треба було заповнювати величезні документи, папери і щоб звернення можна було зробити як через будь-який офлайн офіс, ЦНАП чи Пенсійний фонд, так і онлайн", – додала Марчак.

Щодо фінансової сторони, то в міністерстві запевняють: в бюджеті на поточний рік на програму житлово-комунальних субсидій і пільг закладено 37 мільярдів гривень. 

"В цілому, якщо ми говоримо про те, чи будуть в уряду гроші, щоб оплатити повністю програми по субсидіях, – звичайно, будуть. Тому що в нас фактично відбувається перерозподіл коштів між різними бюджетними програмами, але це суто технічна історія, яка нікого з громадян турбувати немає. Тому кошти є, будуть, хвилюватися підстав немає", – підсумували в міністерстві.

Додамо, що тариф на електричну енергію для населення з 1 червня тепер складає 2,64 грн за кВт-год. За словами міністра енергетики України Германа Галущенко, причина зростання вартості світла єдина – це обстріли нашої енергосистеми минулої зими та необхідність готуватись до нового опалювального сезону.

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
"Укренерго" анонсувало відключення світла для промислових споживачів