USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Як і скільки працюватимуть банки, мобільні оператори, телебачення і радіо у разі блекауту

Українці зможуть протриматися ще три доби у разі повного знеструмлення країни
Блекаут
Блекаут
Джерело: відкриті джерела

Кілька тижнів тому, внаслідок масштабного обстрілу російськими військами енергетичної інфраструктури Україна пережила блекаут. Тоді кілька днів українці вимушені були сидіти без електроенергії, води та зв'язку кілька днів. Через це фактично всі органи влади, мобільні оператори та банківські установи почали терміново вживати заходів, щоб у випадку повторення ситуації, мінімізувати її негативні наслідки для українців. 

Як працюватиме "Дія"

Застосунок "Дія" буде деякий час працювати навіть без інтернету та у разі відключення електроенергії. За словами керівника із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислава Баніка, який керує багатьма процесами Дії зазначив, що документи залишаться на певний час у застосунку навить за відсутності мобільного зв’язку.

"Якщо немає мобільного зв’язку, документи із застосунку не зникають якийсь час. Тобто кожен документ буде доступним так чи інакше. У будь-якому разі українцям також буде доступний єДокумент, який ми запустили на випадок відключених реєстрів" - додав він.

Як працюватимуть банки

В прес-службі НБУ розповіли, що регулятор, разом з банками втілює проєкт Power Banking. Це периметр банківських відділень, які працюватимуть в умовах тривалої відсутності електропостачання. Тобто чергові відділення забезпечуються всім потрібним обладнанням та каналами зв’язку для безперервної роботи за відсутності електрики, а також додатковим персоналом, касовою технікою, банкоматами, готівкою. Також НБУ звернувся до банків з ініціативою щодо запровадження "банкоматного національного роумінгу" - встановлення єдиних розширених лімітів та скасування додаткових комісій на зняття готівки власниками карток інших банків у банкоматах. 

Всього, за даними регулятора, в країні буде блізько тисячі банківських відділень, що працюватимуть навіть за відсутності електроенергії. 

Як працюватиме телебачення та радіо

У випадку повного знеструмлення країни, протягом трьох діб працюватимуть телеканали, що транслюють національний телемарафон, і пʼять радіокомпаній.

"Нині пʼять радіокомпаній і телемарафон зарезервовані на три доби. На радіо працюватимуть середні хвилі, "Українське радіо", FM-діапазон", ‒ розповів голова Держспецзвʼязку Юрій Щиголь.

Як працюватимуть мобільні оператори

Українці, у разі блекауту, будуть зі зв'язком три доби. На даний момент оператори працюють над створенням відповідного резерву, щоб забезпечити потреби базових станцій. І у першу чергу це стосується станцій, що розташовуються поблизу пунктів незламності.

Читайте також:
Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла
Україна не може надійно захистити свою енергетику через нестачу ракет ППО, – ДТЕК Україна не може надійно захистити свою енергетику через нестачу ракет ППО, – ДТЕК