USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

У соцмережах шириться небезпечний флешмоб: Омбудсман звернувся до батьків

Батьків закликають бути пильними до небезпек, що чатують на дітей в інтернет-мережі, і свідомо ставитися до кіберзагроз
хромінг
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Новий смертельний флешмоб шириться серед дітей у соціальних мережах. Діти на камеру вдихають пари побутових токсичних речовин, що може мати серйозні наслідки для здоров’я і життя. У зв’язку з цією ситуацією уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до батьків.

"Я як омбудсман з метою захисту права дитини на життя та охорону здоров’я звернувся до Національної поліції з проханням відреагувати на ситуацію та вжити всіх необхідних заходів для запобігання поширенню цієї небезпечної тенденції. Водночас звертаюсь до батьків бути пильними до небезпек, що чатують на дітей в інтернет-мережі, і свідомо ставитися до кіберзагроз", – йдеться в повідомленні.

Лубінець наголосив, що чим більше діти знають про можливі ризики, тим більш захищеними вони будуть, зокрема від маніпуляцій, кібербулінгу та небезпечних онлайн-трендів.

Що відомо про хромінг?

Нагадаємо, серед підлітків швидко розповсюджується новий тренд, який отримав назву "хромінг". Термін спочатку використовувався для означення вдихання парів фарби на основі хрому. Тепер же так називають практику використання для вдихання парів різних побутових предметів, таких як лак для нігтів, перманентні маркери, аерозолі тощо для досягнення короткочасної ейфорії.

Це викликає серйозне занепокоєння, оскільки підлітки особливо вразливі до впливу соціальних медіа та небезпечних трендів. Також важливим у розповсюдженні моторошної практики є доступність речовин, які вживаються для вдихання. У більшості відео, як показало дослідження, фігурували маркери (31%) та аерозольні освіжувачі повітря (17%). Також згадувалися лак для нігтів, розчинники, бензин та дезодоранти. Як доводить дослідження, у половині випадків можна було говорити про формування залежності. 

Читайте також:
В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів
YouTube оновлює Shorts: Довжина коротких відео збільшиться до трьох хвилин YouTube оновлює Shorts: Довжина коротких відео збільшиться до трьох хвилин
Торгували дітьми під виглядом сурогатного материнства: Зловмисники невдовзі постануть перед судом Торгували дітьми під виглядом сурогатного материнства: Зловмисники невдовзі постануть перед судом
Хромінг – нова загроза для підлітків: Що потрібно знати Хромінг – нова загроза для підлітків: Що потрібно знати