USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Хромінг – нова загроза для підлітків: Що потрібно знати

Лікарі б'ють на сполох: у TikTok поширюється новий смертельно небезпечний тренд
соцмережі/підлітки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Серед підлітків швидко розповсюджується новий тренд, який отримав назву "хромінг". Термін спочатку використовувався для означення вдихання парів фарби на основі хрому. Тепер же так називають практику використання для вдихання парів різних побутових предметів, таких як лак для нігтів, перманентні маркери, аерозолі тощо для досягнення короткочасної ейфорії.

Як повідомляє Управління з питань зловживання психоактивними речовинами та психічного здоров'я США, у 2023 році кількість американців у віці від 12 до 17 років, які використовували інгалянти, почала стрімко зростати. 

Розповсюдження відео у TikTok з хештегом #chroming призводить до загрозливого поширення тенденції серед підлітків у світі. Дослідження 109 відеороликів з хештегами #huffing та #chroming в TikTok, які зібрали понад 25 мільйонів переглядів показало, що 39% авторів контенту – неповнолітні.

В чому небезпека?

Це викликає серйозне занепокоєння, оскільки підлітки особливо вразливі до впливу соціальних медіа та небезпечних трендів. Також важливим у розповсюдженні моторошної практики є доступність речовин, які вживаються для вдихання. У більшості відео, як показало дослідження, фігурували маркери (31%) та аерозольні освіжувачі повітря (17%). Також згадувалися лак для нігтів, розчинники, бензин та дезодоранти. Як доводить дослідження, у половині випадків можна було говорити про формування залежності. 

Практика хромінгу може призводити до серйозних неврологічних ушкоджень, таких як втрата пам'яті, порушення координації, постійні зміни в мозковій діяльності, проблем із серцем, у тому числі летальним кінцем, запаленню та пошкодженню легень. До прикладу, у березні 2024 року у Великій Британії була зафіксована смерть 11-річної дитини від хромінгу після її участі в челенджі в соціальних мережах. У дитини сталася зупинка серця. 

Як запобігти?

Лікарі кажуть, що довірливі стосунки у родині та відверте без осуду спілкування з підлітками щодо хромінгу допоможе батькам знизити ризик експериментування. Також лікарі радять контролювати доступ до потенційно небезпечних речовин. 

Нагадаємо, що це вже не перший смертельно небезпечний тренд у ТікТок.  Так, кілька років тому в Україні була популярна гра "Біжи або помри", суть якої полягає в тому, щоб перебігти трасу в недозволеному місці і залишитись живим. Процес знімають на відео та викладають в мережі. 

Читайте також:
У соцмережах шириться небезпечний флешмоб: Омбудсман звернувся до батьків У соцмережах шириться небезпечний флешмоб: Омбудсман звернувся до батьків
YouTube оновлює Shorts: Довжина коротких відео збільшиться до трьох хвилин YouTube оновлює Shorts: Довжина коротких відео збільшиться до трьох хвилин
Instagram запускає нові заходи безпеки, але поки що для підлітків Instagram запускає нові заходи безпеки, але поки що для підлітків
Meta заблокує доступ для RT та інших державних ЗМІ Росії Meta заблокує доступ для RT та інших державних ЗМІ Росії