USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

"Я був народжений для футболу, як Бетховен – для музики": Пам'яті короля Футболу Пеле I

Ви любите футбол. Ви ігноруєте футбол. Ви ненавидите футбол. Це не принципово. Тому що кожен з вас чув це ім'я. Ім'я легенди, яка назавжди змінила цю рру та заслужила своє місце на вищому п'єдесталі пантеону футбольних героїв. Пеле пішов. Тепер він виконає план, озвучений після смерті іншого легендарного гравця Дієго Марадони – зіграє з ним на небесах
Пеле
Джерело: відкриті джерела

На жаль, до цього все йшло вже дуже давно. Пеле в останні роки боровся із раком товстого кишечника. Боровся зі всіх сил, він не вмів інакше. Проте рак переміг.

Восени 2021 року бразилець переніс операцію з видалення пухлини, але це не допомогло. Хвороба прогресувала. Пеле регулярно їздив до лікарні, де проходив курси хіміотерапії. В останній його візит цього року лікарі повідомили, що хіміотерапія вже не допомагає, а рак прогресує. 

Наприкінці грудня стало відомо, що легенду перевели на паліативну допомогу. У ЗМІ повідомляли, що бразилець попрощався із сім'єю та близькими друзями

Паліативна допомога – це підхід, який дозволяє полегшити страждання смертельно хворих пацієнтів.

А тепер він прощається зі всім світом. Прощається так, як і належить легенді, чиє ім'я стало синонімом гравця з величезним Талантом і людини з великої літери "Л". 

Яким був Пеле? Що варто про нього пам'ятати? Це все, напевно, справа, як мінімум, кількох книжок. Але ми згадаємо з вами декілька основних моментів, які, серед іншого, увійдуть до спадщини Великого Футболіста. Моменти значимі, легендарні. А іноді – трохи смішні. 

Отже. 

Чому Пеле – король футболу

Джерело: відкриті джерела

Насправді для відповіді на це питання можна не вдаватися в якісь банальні роздуми, чи розкидуватись епітетами. Є мова цифр, вона і дає відповідь на це питання. 

За свою кар'єру Пеле зіграв у двох клубах (ми трохи нижче пояснимо, чого лише у двох) – бразильському "Сантосі" та американському "Нью-Йорк Космос". За "Сантос" він зіграв 1116 матчів, забив 1091 м'яч (за іншими підрахунками – навіть більше). За збірну Бразилії зіграв 92 матчі, забив 77 м'ячів. Усього, як сказано на його офіційній сторінці в Instagram, Пеле забив за кар'єру 1283 м'ячі. 

Тепер загинаємо пальці: 

Пеле – єдиний футболіст у світі, який тричі вигравав чемпіонат світу як гравець (1958, 1962, 1970 роки).

Пеле двічі вигравав Кубок Лібертадорес та Міжконтинентальний кубок, десять разів був чемпіоном штату Сан-Паулу, отримував звання кращого молодого гравця на чемпіонаті світу 1958 року та кращого гравця на чемпіонаті світу 1970 року. 

Пеле – кращий гравець ХХ сторіччя за версією Комісії ФІФА, видань World Soccer та France Football, а також Міжнародної федерації футбольної історії та статистики, найкращий спортсмен ХХ сторіччя за версією Міжнародного олімпійського комітету.

І це лише дещиця з його регалій. 

Чому Пеле – Пеле 

Джерело: відкриті джерела

Як відомо, у бразильців є "традиція коротких прізвиськ", які інколи не мають жодного стосунку до реальних імен. Прізвиська придумуються з різних причин починаючи від якоїсь характерної особливості людини (зовнішні риси, характер, захоплення) і закінчуючи просто скороченням повного імені. Справжнє ім'я легенди – Едсон Арантес ду Насіменту. Звідки ж взявся Пеле? 

На це питання під час інтерв'ю німецькому виданню Bild відповів сам футболіст:

"Мій батько також був футболістом. У його команді грав воротар Біле. Я був дуже великим його фанатом, проте завжди вимовляв його ім'я неправильно. Це звучало щось на зразок Піле чи Пеле. Тоді мене всі дражнили і так мене охрестили. Я був дуже злий, іноді дубасив всіх за це".

Чому Пеле ніколи не грав у Європі 

Джерело: відкриті джерела

Все дуже банально. Його просто не відпустили. "Сантос" відмовлявся від усіх пропозицій, які надходили (а їх, звісно ж, було багато: "Мілан", мадридський "Реал" тощо). Більше того, у ситуацію втрутилась політика. 

У 1961 році президент Бразилії Жаніу Квадрус спеціальним декретом оголосив Пеле "національним надбанням"

У підсумку єдиним іноземним клубом Пеле став "Нью-Йорк Космос". Туди він перебрався лише у 35 років. 

Як через Пеле зупинили війну. Ненадовго

Це сталося у 1969 році в Нігерії, де тривала війна між урядовими військами та повстанцями. Тоді "Сантос" проводив турне в Африці, де граф з різними клубами та збірними. 

Протиборчі сторони на 48 годин припинили вогонь, щоб прийти і подивитися на Пеле. Таким була любов до його гри, до того футболу, який він показував. 

Як через Пеле стався дикий ажіотаж футболок у США 

Коли Пеле грав у Нью-Йорку, було стільки гравців, які хотіли помінятись з ним футболками, що клуб вирішив видавати кожному футболістові суперника по футболці.

Іноді доводилось привозити 25–30 футболок на матч.

Цитати

Джерело: відкриті джерела

Які ще раз підтверджують легендарність Пеле. 

"Я представляю Бразилію по всьому світу. Куди б я не вирушив, я викладаюся на повну, щоб не розчарувати бразильців".

"Кожна дитина у всьому світі, яка грає у футбол, хоче бути Пеле. У мене є велика відповідальність показати їм не тільки як бути схожим на футболіста, але і як бути схожим на людину".

"Футбол – це найбільший командний вид спорту. Ніхто не може виграти поодинці. Всі знають Пеле, але Пеле забив свої голи тому, що в потрібний момент інші гравці давали йому пас".

Читайте також:
Казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер у лікарні після замаху Казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер у лікарні після замаху
Реброва звільняти немає підстав, – речник збірної з футболу після вильоту команди з Євро-2024 Реброва звільняти немає підстав, – речник збірної з футболу після вильоту команди з Євро-2024
Україна на Євро-2024 сьогодні зіграє з Бельгією. Які прогнози вирішального матчу групового етапу? Україна на Євро-2024 сьогодні зіграє з Бельгією. Які прогнози вирішального матчу групового етапу?
Смерть чоловіка в ТЦК на Житомирщині: ТСК вимагатиме звільнення кервництва військкомату після трагедії Смерть чоловіка в ТЦК на Житомирщині: ТСК вимагатиме звільнення кервництва військкомату після трагедії