USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

ВДК "Костянтин Ольшанський" міг бути уражений модернізованою ракетою "Нептун", – ЗМІ

Ураження великого десантного корабля "Костянтин Ольшанський" ракетою "Нептун" вказує на її нові можливості
Українська ракета
Українська ракета "Нептун"
Джерело: wikipedia

Результативний удар та виведення з ладу великого десантного корабля "Костянтин Ольшанський" ракетою "Нептун" прямо говорить про її абсолютно нові можливості. Про це пише Defense Express.

Що вказує на модернізацію "Нептуна"? 

Те що для атаки було обрано саме "Нептун", з величезною долею ймовірності означає, що ця ракета пройшла глибоку модернізацію, уточнюють в Defense Express.

Найперше, у виданні звертають увагу на її дальність. Офіційно для "Нептуна" вона визначена у межах до 280 км. Втім нині подейкують, що ця ракета вже може летіти до 400 км.

Також увагу видання привернула система наведення ракети, адже раніше говорилося, що вона призначена для атаки цілей, які знаходяться у морі.

"А це означає значно менші вимоги до системи наведення, на противагу умов, коли необхідно уразити корабель, який стоїть у причалу або взагалі у доці. А ще у бухті, яка заповнена іншими кораблями, тим паче однотипними. І не просто у бухті, а захищеній засобами ППО та РЕБ", – зауважують у виданні.

Окрім того, вкрай важливою вимогою такої атаки є розподіл цілей між ракетами, бо одночасно атакувались інші об'єкти у тій самій бухті. А розподіл цілей в одночасній атаці – це дуже складна задача, тому що всі ракети цілком можуть влучити в один й той самий корабель.

"Таким чином, все що наразі можливо сказати, – "Нептун" за останні роки дуже сильно розвинувся та отримав нові вкрай важливі можливості", – наголошують у публікації.

Що відомо про корабель "Костянтин Ольшанський" та його ураження? 

Як повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі FREEДOM, корабель уразили ракетою "Нептун" у тимчасово окупованому Криму. Нині ушкодження уточнюються, але корабель не в бойовій готовності.

Історія українського великого десантного корабля в російському полоні розпочалася десять років тому, коли РФ окупувала наш півострів. Тоді ж, під час російського захоплення Криму, українські моряки встигли вивезти з ладу окремі бортові системи та щонайменше один з двигунів "Костянтина Ольшанського".

З часу захоплення корабель стояв у бухті Севастополя та розбирався росіянами на запчастини, був небоєздатний. Але, через брак ВДК окупанти намагалися відновити український "Костянтин Ольшанський" з 2023 року. 

Новини за темою: Знищення "Москви" та перше використання "Нептуна": Головне з інтерв’ю Неїжпапи

Раніше заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк розповів, що український оборонно-промисловий комплекс працює над далекобійною версією комплексу "Нептун".  

Читайте також:
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович