USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

В Україні створюють нову модифікацію ракети комплексу "Нептун": Що про неї відомо?

Зараз ведеться робота щодо створення так званого довгого "Нептуна"
Українська ракета
Українська ракета "Нептун"
Джерело: wikipedia

Український оборонно-промисловий комплекс працює над далекобійною версією комплексу "Нептун". Про це розповів заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк в інтерв’ю АрміяInform.

"Зараз ведеться робота щодо створення так званого довгого "Нептуна". Йдеться про нову модифікацію ракети. Також ведеться активна робота разом із міністерством стратегічних галузей промисловості стосовно зміцнення системи ППО", – повідомив заступник міністра оборони України.

При цьому представник Міноборони не розкрив деталей щодо нової далекобійної ракети та її призначення. 

Що відомо про "Нептун"?

Портал "Мілітарний" наголошує, що початково комплекс РК-360МЦ "Нептун" розроблявся для ураження бойових кораблів противника. Зараз, як припускає видання, йдеться вже про версію крилатої ракети Р-360 для ураження наземних цілей.

За даними Defense Express, ймовірна дальність такої ракети може сягати 400 км (проти 300 км у протикорабельній версії) і бойова частина – 350 кг (проти 150 кг). Хоча не виключено, що це не остаточні ТТХ модифікованої ракети.

Також, за інформацією видання, наприкінці серпня вказувалося, що таких ракет вироблено всього декілька десятків.

"Щодо нового варіанту "Нептуна" також раніше повідомлялося, що ракета використовує систему самонаведення з тепловізійним зображенням для пошуку та захоплення цілі на основі попереднього завантаженого зображення, і що, звичайно, ракета використовує ту ж пускову, що і для протикорабельної версії", – йдеться у матеріалі.

У виданні припускають, що саме роботи над "Нептуном" є одним із пунктів з переліку "ракетне озброєння та боєприпаси", на які Україна в наступному році має витратити 175 мільярдів гривень.

Поява саме вітчизняного далекобійного ракетного озброєння критично важлива для України, бо тим далекобійним озброєнням, що Силам оборони передають союзники, наші військові не можуть нищити об’єкти на території РФ. Але, крім власне розробки таких ракет і їхнього успішного тестування, важливим аспектом, звичайно, є й нарощення виробництва, додають автори.

Що вже є на рахунку ракет "Нептун"?

Однією з найбільших сенсацій оборони України проти російської агресії стало потоплення українською ракетою російського флагмана Чорноморського флоту крейсер "Москва", що сталося 13 квітня 2022 року.

Також під Євпаторією було знищено унікальний російський комплекс ППО "Тріумф" вартістю 1,2 мільярда доларів. За даними видання "Українська правда", по цілі тріумфально відпрацювали безпілотники та ракети "Нептун".

Наприкінці вересня ми писали, що СБУ та ВМС завдали масштабного удару по аеродрому в Саках.

Тоді зазначалося, що удари Служби безпеки та Військово-морських сил влучили в ціль і завдали серйозних пошкоджень техніці окупантів. Для ураження ворога використали безпілотники, які перевантажили російську ППО, а потім запустили ракети "Нептун".

Читайте також:
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме