USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Вище військове звання: Головком ЗСУ Олександр Сирський отримав звання генерала

До цього Сирський мав звання генерал-полковника
Сирський
Олександр Сирський
Джерело: Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський

Президент Володимир Зеленський надав звання генерала головнокомандувачу Збройних сил України Олександру Сирському. Про це йдеться в указі глави держави від 23 серпня.

"Присвоїти військове звання генерала генерал-полковнику Сирському Олександру Станіславовичу – головнокомандувачу Збройних сил України", – зазначено в указі.

До цього Сирський мав звання генерал-полковника. Слід додати, що з 2020 року згідно з реформою в ЗСУ більше не надають звання генерал-полковника. Відтоді йому відповідає звання генерал-лейтенанта.

А вже вищим за звання генерал-лейтенанта, за оновленою системою, є звання генерала (на погонах зображені булави й чотири чотирипроменеві зірки, – ред.).

Також глава держави надав нові військові звання начальнику Генерального штабу ЗСУ та командувачу Об'єднаних сил: генерал-майор Анатолій Баргилевич став генерал-лейтенантом, а бригадний генерал Андрій Гнатов – генерал-майором.

Новини за темою: Україна має план деокупації Криму і робить все можливе, щоб вийти на міжнародно визнані кордони 1991 року, - Сирський

Що відомо про Сирського

Олександру Сирському 58 років, народився у Владимирській області РФ. Закінчив у 1986-му році Московське вище військове командне училище. Службу проходив в УРСР, де залишився після проголошення незалежності України. Закінчив Національну академію оборони України. Командував 72-ю механізованою бригадою у Білій Церкві.

Перед початком бойових дій, спровокованих Росією на Донбасі, Сирський був заступником начальника Головного командного центру Збройних сил України і очолював напрямок співпраці з НАТО. Зокрема брав участь в обговореннях змін в українській армії відповідно до стандартів блоку.

Взимку 2015 року Сирський був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве, коли українські війська потрапили в оточення.

За операцію виведення військ із котла, як пишуть медіа, Сирського нагородили орденом імені Богдана Хмельницького. Водночас частина бійців АТО, учасників боїв за Дебальцеве, стверджували, що саме командування Сирського стало однією з причин утворення Дебальцевського котла і згадували сформовану Сирським група "Барс".

З 2016 року Сирський очолював Об'єднаний оперативний штаб з протидії російським силам на сході України, у 2017-му – очолив штаб АТО, у 2019 тодішній президент Петро Порошенко призначив його керівником Операції Об'єднаних сил.

Новини за темою: ЗСУ зачистили Суджу, – Сирський про операцію в Курській області

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року Сирський був відповідальним за оборону Києва. У квітні того ж року Зеленський надав йому звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" "за особисту мужність, вагомий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України".

Серед найбільших перемог Сирського називають також і блискавичний контрнаступ ЗСУ на Харківщині у липні 2022 року.

Як стверджують ЗМІ, Сирський наполягав на продовженні оборони Бахмута у 2023 році. Хоча тодішній головком ЗСУ Валерій Залужний і західні союзники нібито радили зосередитися на прориві на півдні, а не розпорошувати сили на східний напрямок. Сирський називав наступальну битву під Бахмутом, де загинули тисячі українських військових, "принциповою справою і справою честі", пише BBC.

У лютому 2024-го стало відомо про те, що Зеленський підписав указ про звільнення Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. На його місце призначили Сирського. 

Читайте також:
Сполучені Штати Америки вже ознайомлені з планом перемоги президента України Зеленського, – посол США в ООН Сполучені Штати Америки вже ознайомлені з планом перемоги президента України Зеленського, – посол США в ООН
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, – Зеленський Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, – Зеленський
Україна не може оснастити навіть 4 із 14 необхідних бригад, – Зеленський Україна не може оснастити навіть 4 із 14 необхідних бригад, – Зеленський
Зеленський розкрив основні пункти плану перемоги, який покаже Байдену Зеленський розкрив основні пункти плану перемоги, який покаже Байдену