USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Зеленський про Сирського: Складно сказати, що було б, якби не змінилося військове керівництво

Президент сказав, що з деталями варто розбиратися після того, "як настане пауза"
Сирський у Бахмуті_3
Джерело: Сухопутні війська ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський прокоментував роботу Олександра Сирського на посаді головнокомандувача ЗСУ. 

За його словами, перед Сирським стоять серйозні виклики, оскільки Київ 8 місяців чекав пакету допомоги від США.

"Я не вважаю, що якби будь-хто був на місці Сирського, то прориву не було. Я вважаю, він би був. Бо цього хотіли росіяни. У них було завдання зайти й окупувати Харків. Плюс Сирського в цій ситуації - він знає Харків. Він відвойовував його", - сказав Зеленський на пресконференції 15 липня. 

Також він сказав, що з деталями варто розбиратися після того, "як настане пауза", а зараз Зеленський вважає, що складно сказати, що було б, якби не змінилося військове керівництво. 

Що відомо про Сирського

Олександру Сирському 58 років, він народився у Владимирській області Росії. Сирський закінчив у 1986-му році Московське вище військове командне училище. Службу проходив в УРСР, де він залишився після проголошення незалежності України. Закінчив Національну академію оборони України. Командував 72-ю механізованою бригадою у Білій Церкві.

Перед початком бойових дій, спровокованих Росією на Донбасі, Сирський був заступником начальника Головного командного центру Збройних сил України і очолював напрямок співпраці з НАТО. Зокрема брав участь в обговореннях змін в українській армії відповідно до стандартів НАТО.

Взимку 2015-го року Сирський був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве, коли українські війська потрапили в оточення.

За операцію виведення військ із котла, як пишуть медіа, Сирського нагородили орденом імені Богдана Хмельницького. Водночас частина бійців АТО, учасників боїв за Дебальцеве, стверджували, що саме командування Сирського стало однією з причин утворення Дебальцевського котла і згадували сформовану Сирським група "Барс".

Із 2016-го року Сирський очолював Об'єднаний оперативний штаб з протидії російським силам на сході України, у 2017-му – очолив штаб АТО, у 2019 тодішній президент Петро Порошенко призначив його керівником Операції Об'єднаних сил.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року Сирський був відповідальним за оборону Києва. У квітні 2022-го року президент Зеленський присвоїв йому звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" "за особисту мужність, вагомий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України".

Серед найбільших перемог Сирського називають й блискавичний контрнаступ ЗСУ на Харківщині у липні 2022 року.

Як стверджують медіа, Сирський наполягав на продовженні оборони Бахмута у 2023 році. Хоча тоді головком ЗСУ Валерій Залужний і західні союзники нібито радили зосередитися на прориві на півдні, а не розпорошувати сили на східний напрямок. Сирський називав наступальну битву під Бахмутом, де загинули тисячі українських військових, "принциповою справою і справою честі", пише BBC.

У лютому 2024-го стало відомо про те, що Зеленський підписав указ про звільнення Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. На його місце призначили Сирського. Вже у травні президент призначив Залужного послом України у Британії.

10 липня ексголовком ЗСУ Валерій Залужний приступив до роботи на посаді посла України у Великій Британії.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом