USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Вища рада правосуддя звільнила суддів Князєва і Тандира

Обох звільнено "за вчинення істотного дисциплінарного проступку"
Тандир Князєв
Судді Олексій Тандир і Всеволод Князєв
Джерело: РБК-Україна

6 серпня Вища рада правосуддя провела засідання, на якому зокрема ухвалили рішення про звільнення судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Всеволода Князєва та судді Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира.

Справа Князєва

Минулого року НАБУ та САП звинуватили голову Верховного суду (ВС) Всеволода Князєва в отриманні хабаря у розмірі 2,7 млн доларів. Він нібито отримав гроші за винесення рішення на користь Костянтина Жеваго у справі про Полтавський ГЗК.

Суд відправив Князєва під арешт з правом внесення застави (більше ніж 18 млн гривень). Поступово застава вносилась і врешті її внесли. Після цього його відправили під домашній арешт із зобов'язанням носити електронний браслет.

Також пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника Верховного суду.

У квітні цього року Державна виконавча служба Міністерства юстиції України наклала арешт на майно і рахунки колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва.

А на початку липня Князєва виявили на контрольному посту прикордонників у селі Солотвино у Закарпатській області – той заявив, що у нього відпустка, виписана Верховним судом. Після отримання підозри Князєв був звільнений з посади голови Верховного суду. Він залишався суддею Касаційного адмінсуду у складі ВС, але після виходу з-під варти його відсторонили від здійснення правосуддя.

Сам Князєв не прийшов на засідання 6 серпня 2024 року. Але може оскаржити це рішення ВРП і, ймовірно, залишитись на посаді.

Справа Тандира

Суддя Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир вчинив смертельну ДТП у стані алкогольного сп’яніння 26 травня 2023 року, внаслідок чого загинув військовий Національної гвардії Вадим Бондаренко.

Експертиза довела стан алкогольного сп'яніння судді Тандира, хоча він намагався спотворити результати аналізів. Нині він перебуває у СІЗО. У червні 2024 року ВРП підтримала звільнення Тандира з посади. У Центрі протидії корупції заявили, що від часу скоєння аварії (понад рік) посадовець отримував суддівську винагороду. Тепер ці виплати припинять.

У грудні минулого року Олексій Тандир переписав на колишню дружину Людмилу квартиру в Києві та машино-місце.

Читайте також:
Депутатку Хмельницької міськради, у якої знайшли півтора мільйона незадекларованих доларів, арештовано на два місяці Депутатку Хмельницької міськради, у якої знайшли півтора мільйона незадекларованих доларів, арештовано на два місяці
Чотирьох суддів Київського апеляційного суду відсторонили від розгляду справ Чотирьох суддів Київського апеляційного суду відсторонили від розгляду справ
Ексвчителя фізкультури з Харкова, якого підозрюють у розбещенні неповнолітніх, взяли під варту Ексвчителя фізкультури з Харкова, якого підозрюють у розбещенні неповнолітніх, взяли під варту
Ухилення від мобілізації: На Волині працівниця ТЦК отримала штраф за 600 доларів хабаря Ухилення від мобілізації: На Волині працівниця ТЦК отримала штраф за 600 доларів хабаря