USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Виробник російських БпЛА, попри санкції, отримує іноземне устаткування, – CYBINT-дослідження

Працювати лише на власних комплектуючих виробник "Орлан-10" не може
БПЛА Орлан
Джерело: відкриті джерела

Завдяки українським хакерам "КіберСпротив" у листопаді 2023 року було передано до міжнародної спільноти InformNapalm для аналізу розвідувальні дані про російське ТОВ "Спеціальний Технологічний Центр" (СТЦ), виробника російських безпілотників "Орлан-10" та іншої спеціальної військової техніки. Про це йдеться на сайті InformNapalm.

Документи, що були отримані хакерами, підтверджують, що Росія імпортує техніку та обладнання з європейських, американських та азійських компаній через фірми-прокладки. Це свідчить про те, що росіяни використовують іноземні технології для виробництва своєї зброї та військової техніки й досі попри санкції.

За даними Національного агентства з питань запобігання корупції, це підприємство підпадає під санкції низки країн: США, Японії, Великої Британії, Швейцарії, Канади, країн Європейського Союзу та самої України.

Роль цього підприємства у виготовленні обладнання для збройних сил РФ значна, крім того, воно й досі нарощує обсяги виробництва. У документах є чітке формулювання, що СТЦ виконує саме державне оборонне замовлення, за яке отримує фінансову винагороду від РФ.

Працювати лише на власних комплектуючих виробник "Орлан-10" не може. Щоб забезпечити неперервність виробництва, СТЦ й досі має закупати значну кількість комплектуючих іноземного походження. Дані підтверджують, що лише для виготовлення вантажного гексакоптера РФ отримує комплектуючі та устаткування з компаній США, Швейцарії, Іспанії, Австрії, Німеччини, Великої Британії та інших.

Схема проста – це так званий "паралельний імпорт". Простий, але ефективний спосіб уникнути санкцій:

  • завод-виробник (США, країни Азії чи Європи);
  • дистриб’ютор (зазвичай це та ж сама країна, що і виробник);
  • юридична особа-посередник (головним чином компанії з Китаю, але в документах можна виявити також Туреччину, ОАЕ, Сербію та інші країни);
  • російська фірма-дистриб'ютор;
  • виробництво у РФ (у цьому випадку – "Спеціальний Технологічний Центр").

Аналіз документації від СТЦ виявив ряд російських приватних юридичних осіб, які продовжували активний імпорт різноманітного обладнання протягом 2022–2023 років. За зазначеними періодом ці суб'єкти купували техніку та деталі, а кінцевим отримувачем було СТЦ: ТОВ "Радіолайн", ТОВ "Протех", ТОВ "ПТ-Електронік" та низка інших компаній.  

Згідно з усіма наданими документами видно, що західні комплектуючі, оминаючи труднощі, врешті-решт знаходять шлях до Росії. Рано чи пізно ці компоненти використовуватимуться для виробництва зброї РФ. 

Раніше повідомлялося, що попри санкції статки найбагатших олігархів Росії збільшилися на 38,575 млрд доларів.

Тим часом нафтопродукти з Росії через Туреччину в обхід ембарго потрапляють на головний НПЗ Греції.

Крім того, повідомлялося, що з початку повномасштабної війни в Україні до Росії імпортували майже 7300 одиниць вогнепальної зброї, включно з понад сотнею снайперських гвинтівок, а також майже вісім мільйонів патронів від американських та європейських виробників. Через прогалини в санкціях до рук окупантів, зокрема, потрапила і зброя з Німеччини. 

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат