USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Виплати ВПО, навчальний рік по-новому та новий церковний календар: Що зміниться в Україні з 1 вересня

зміни з 1 вересня
Джерело: UWN

Вересень для більшості українців буде багатим на зміни. Відтак, для окремих категорій внутрішньо переміщених осіб скасують обов'язкові виплати від держави. До того ж навчальний рік-2023 в Україні адаптують до умов воєнного часу, а церковні свята відзначатимемо вже за новим календарем.

Про все детально – в матеріалі UWN.

Навчальний рік-2023

З 1 вересня стартує новий навчальний рік, який триватиме до 28 червня 2024 року. Так, до прикладу, у школах Києва навчання відбуватиметься з 1 вересня до 31 травня. А до 28 червня 2024 року заплановані компенсаторні заняття й атестація.

Цьогоріч освітній процес відбуватиметься у трьох форматах: очному, дистанційному та змішаному. Все залежить від ситуації з безпекою в регіонах, наявності укриттів у навчальних закладах. Так, очний формат можливий лише за наявності укриття в закладі освіти. Якщо бомбосховище не може вмістити всіх учнів, передбачене позмінне навчання. Дистанційний формат передбачає проведення уроків лише онлайн. Змішаний формат поєднує очну і дистанційну форми навчання.

А от для українських дітей, які виїхали з батьками за кордон через повномасштабну війну, МОН запровадило нову форму навчання. Тепер у кожній області у вибраних дистанційних школах такі школярі протягом шести-восьми годин на тиждень вивчатимуть "український компонент шкільної програми". А решту предметів вони зможуть опанувати в школах країн, де зараз перебувають. 

Додаткові нововведення будуть у школах Львова. Там з 1 вересня ініціюють заборону для учнів використовувати мобільні телефони. У Львівській міськраді вважають, що це допоможе школярам не відволікатися від навчального процесу та більше спілкуватися з однолітками. Зазначено, що у кожній львівській школі буде свій формат, як ця ініціатива працюватиме. Діти, наприклад, зможуть залишати телефони у вчителя, а за потреби зв’язуватися з батьками.

"Ми хочемо максимально скоротити користування мобільними телефонами. Це не стосуватиметься випадків, коли потрібно зв’язатися з батьками, чи навчального процесу, коли телефони замінюють підручники. Це важливо, щоб контролювати кількість часу, який діти проводять в телефоні, і контент, який вони там споживають", – наголосили в міському управлінні освіти.

Новий церковний календар

З 1 вересня Православна церква України переходить на новоюліанський календар. Тож віряни ПЦУ відзначатимуть свята за новими датами.

Згідно з календарем, Різдво тепер припадає на 25 грудня, а не 7 січня; Покрова Пресвятої Богородиці – на 1 жовтня замість 14 числа; День Святого Миколая Чудотворця – на 6 грудня замість 19-го.

Новий календар ПЦУ діятиме для нерухомих церковних свят (тобто які мають фіксовану дату).

Без змін святкуватимуть Великдень і деякі інші прив’язані до нього свята, зокрема Святу Трійцю.

Джерело: Ukraine World News

Обмін монет, що вийшли з обігу

До 30 вересня 2023 року включно українці ще можуть обміняти монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, які вже не є платіжними засобами.

Це можна зробити в підрозділах Національного банку України та у відділеннях уповноважених банків: Ощадбанк, Приватбанк, Райффайзен Банк та ПУМБ.

Обмін монет дрібних номіналів відбувається безкоштовно та без обмежень. Їх можна обміняти на монети й банкноти всіх номіналів, які перебувають в обігу, у сумах, кратних 10 копійкам.

Зміни для ВПО: хто позбудеться виплат

З 1 вересня почне діяти низка підстав, за яких ВПО позбавлятимуть щомісячної допомоги від держави на проживання. Це передбачає урядова постанова №709, що набула чинності 15 липня.

Так, починаючи з 1 вересня, право на виплати втрачають ті внутрішні переселенці, хто після набуття чинності постанови:

  • придбав транспортний засіб, якому менше ніж п'ять років (окрім автомобілів, придбаних волонтерами для потреб оборони України);
  • купив на суму понад 100 тис. гривень квартиру, будинок, земельну ділянку (окрім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  • має на депозитному рахунку в банку понад 100 тис. гривень;
  • придбав іноземну валюту, а також банківські метали на суму понад 100 тис. гривень (окрім коштів, отриманих від благодійних організацій, валюти, придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг);
  • має у власності житло, розташоване на територіях, де не відбуваються бойові дії та які не є тимчасово окупованими (якщо воно має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї).

Тобто після верифікації виплати не продовжать для тих, хто має можливість здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

Решті внутрішньо переміщених осіб автоматично продовжили виплати до кінця січня 2024-го. Винятком є громадяни, які на той момент перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин; фактично повернулися до покинутого місця проживання; відбувають покарання у місцях позбавлення волі; були засуджені за злочини проти основ нацбезпеки України.

Тим ВПО, які вперше звертаються за допомогою, виплати також призначатимуть на шість місяців.

Зміни для українців у Чехії

З 1 вересня варто чекати на зміни й українським біженцям, які прибувають до Чехії. Тепер вони зможуть отримати короткочасний притулок лише в Брно та в Остраві. Йдеться про тимчасове житло до оформлення документів.

У Празі таке тимчасове розміщення тепер буде неможливим. Інформація про це розміщена на офіційному порталі для іноземців, які проживають або хочуть жити в Чехії.

"Короткочасний притулок можуть отримати особи, які очікують на відкриття KACPU (Крайових центрів допомоги Україні, – ред.), або ті, хто очікує на тимчасовий захист та ще не має власного житла. Короткочасні притулки працюють цілодобово та знаходяться в Брно та в Остраві", – йдеться в повідомленні.

Нові правила для виїзду пасажирського транспорту

З 1 вересня змінюються правила виїзду за кордон пасажирський автобусів.

Якщо у пасажирського транспортного засобу не буде визначено клас екологічності або зазначено клас екологічності ЄВРО-1, подати заявку на перетин кордону з 1 вересня стане неможливим. Протерміновані документи не прийматимуть.

Потяги до Польщі: Низку рейсів скасують

З 8 вересня Польська залізниця розпочинає планові ремонти інфраструктури у Перемишлі. Через це тимчасово скасують (з 7 вересня по 6 жовтня) поїзди:

  • №89/90 Київ – Перемишль;
  • №73/74 Харків – Перемишль.

Крім того, у зв’язку з ремонтними роботами на польській залізниці:

  • По пʼятницях та суботах (7–8, 14–15, 21–22 вересня) збережеться курсування лише двох поїздів Інтерсіті+: наявного №705/706 Київ – Перемишль; нового №707/708 Київ – Перемишль (відправлення з Києва о 22:17, прибуття до Перемишля о 06:23, зворотно з Перемишля об 11:15, прибуття до Києва о 20:41).
  • У ці шість днів поїзди №53/54 Київ – Перемишль, №89/90 Київ – Перемишль, №31/32 Запоріжжя – Перемишль, №35/36 Одеса – Перемишль, №73/74 Харків – Перемишль, №715/716 Київ – Перемишль будуть скасовані.
  • Поїзд №54 Перемишль – Київ вирушатиме з Перемишля о 13:45 (замість 20:28) та прибуватиме до Києва о 05:34 (замість 09:00).
  • Поїзд №36 Перемишль – Одеса вирушатиме о 13:45 (замість 20:28) і прибуватиме до Одеси о 08:10 ранку.

Натомість "Укрзалізниця" вже з 3 вересня запустить новий поїзд №119/120 Київ – Хелм. Він вирушатиме з Києва о 06:28 і прибуватиме до Хелма о 17:27. Зворотно відправлення з Хелма планується о 10:23, а прибуття до столиці України – о 22:45. 

Що лишається без змін?

Пенсії з 1 вересня

З 1 вересня жодних змін щодо підвищення та перерахунку пенсій не передбачено. Відтак, суми пенсії та надбавок до них залишаться такими ж, як у серпні.

Тарифи з 1 вересня

В Україні не очікується підвищення вартості комунальних послуг у вересні.

Газ. Під час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу. Відтак, компанія "Нафтогаз України" продовжила дію фіксованого тарифного плану для населення до 1 травня 2024 року. Її клієнти у вересні й надалі сплачуватимуть 7,96 гривні за кубометр.

Інші газопостачальні компанії також зберегли тарифи на рівні від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр. Ці пропозиції діють до 1 травня наступного року.

Тому до кінця опалювального сезону газ не здорожчає.

Опалення. Під час воєнного стану заборонено також підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

Електроенергія. Вартість електроенергії для побутових споживачів ще на початку літа зросла до 2,64 гривні за кВт. Такою вона залишиться і у вересні. 

Водопостачання. Тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення мали зрости з 1 липня для 34 водоканалів (у середньому на 32%). Однак рішення скасували. З 1 вересня тарифи залишаться на попередньому рівні.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"