USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Видатки на оборону в Україні за дев'ять місяців склали понад 1 трильйон гривень, – Мінфін

Безпека та оборона залишаються абсолютним пріоритетом та найбільшою статтею видатків держбюджету
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

За дев'ять місяців 2023 року видатки на сектор безпеки та оборони в Україні становили 1255,4 млрд гривень, або 59,3% від усієї суми видатків загального фонду державного бюджету. Про це поінформували в пресслужбі Міністерства фінансів.

За даними відомства, безпека та оборона залишаються абсолютним пріоритетом та найбільшою статтею видатків державного бюджету.

"За перші дев'ять місяців цього року видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки та оборони становили 1255,4 млрд гривень, або 59,3% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету. У вересні – 141,9 млрд гривень", – йдеться в повідомленні.

Загалом бюджетні кошти спрямували на:

  • грошове забезпечення для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських;
  • придбання військової/спеціальної техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів та іншого спеціального екіпірування), пально-мастильних матеріалів, харчові продукти;
  • медичне забезпечення;
  • інші види витрат для забезпечення діяльності відповідних органів та формувань.

У Мінфіні додають, що видатки сектора безпеки та оборони уряд фінансує винятково коштом власних податкових надходжень, а також військових облігацій.

Що передувало?

Верховна Рада України 19 жовтня у першому читанні ухвалила бюджет країни на 2024 рік. "Проти" законопроєкту виступили кілька представників від двох парламентських фракцій, поінформував народний депутат Данило Гетманцев.

"Бюджет-2024 ухвалили в першому читанні!" – йдеться в повідомленні.

Законопроєкт №10000 підтримали 285 парламентарів від різних фракцій і груп. "Проти" проголосував один представник "Слуги народу" та двоє від "Європейської солідарності". Утримувалися їхні ж депутати, а також інші парламентарі від "Батьківщини" й "Голосу".

Тепер Кабінет міністрів України повинен опрацювати всі правки та рекомендації від депутатів і лише потім передати на розгляд Ради доопрацьований документ. Бюджет мають схвалити в другому читанні та в цілому до 20 листопада, додав парламентар Ярослав Железняк.

Як відомо, 15 вересня уряд ухвалив проєкт бюджету України на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у 1 трлн 560 млрд гривень та видатками загального фонду у 3 трлн 108 млрд гривень.

Раніше

Уряд у проєкті держбюджету на 2024 рік передбачив істотне переосмислення підходів до ветеранської політики та збільшив фінансування цього напряму на 7,5 млрд гривень (що удвічі більше, ніж у 2023 році) – до понад 14 млрд гривень. Про це повідомляє Міністерство фінансів.

У відомстві зазначили, що це дозволить якісно і комплексно надавати всеохоплюючу підтримку громадянам, які захищали незалежність нашої держави.

Коштом цього буде запроваджено Інститут помічника ветерана.

Новини за темою: Тисячі квартир для ветеранів: У Мінфіні розповіли про підтримку військових у 2024 році

Це проєкт для ветеранів та членів їх родин, які готові допомогти іншими ветеранам легко та гідно пройти шлях переходу від військової служби до цивільного життя, отримати послуги та пільги, які заслужено гарантовані їм державою.

Субвенція на надання таких послуг 15-ма тисячами помічників визначена у сумі майже 4 млрд гривень.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму