USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Допомога Україні: Марк Войджер заявив про унікальний випадок в політичній історії США

Войджер: "Маємо дуже небезпечну ситуацію, коли експрезидент впливає напряму на політичний процес Конгресу"
Марк Войджер
Ексрадник командувача армії США в Європі Марк Войджер
Джерело: скріншот

Процес приймання законопроєктів щодо надання допомоги для України з боку Сполучених Штатів Америки часто буває дуже складним. Про це заявив американський військовий аналітик і колишній радник командувача армії США в Європі Марк Войджер в ефірі UWN.

"Часто Конгрес і Сенат створюють проблеми, наприклад не ратифікують. Тому, по-перше, це така ексклюзивна, на жаль, особливість американської системи, але тут маємо інші складні і навіть небезпечні фактори. По-перше, є структурне пояснення, чому конкретно конгресмени Палати представників, а не сенатори, чому вони проти?" – пояснив він.

Войджер нагадав, що конгресмени обираються кожні два роки, сенатори – кожні шість. Тому така ситуація, що  конгресмени Палати представники набагато більше турбуються про свою посаду – кожні два роки треба переобирати.

"Маємо ситуацію унікальну і, на жаль, дуже небезпечну в американському Конгресі, в серці американської демократії, коли експрезидент впливає напряму на політичний процес Конгресу. Такого ніколи не було, це просто нова унікальна ситуація. Було в історії всередині ХІХ сторіччя, що якісь партійні боси у Нью-Йорку, у Бостоні мали такий потужний вплив на свої окремі певні партійні структури, але це інше, це така регіональна ситуація, були, звичайно, корупційні елементи, але це майже 200 років тому. Те, що колишній президент може так впливати – це нова ситуація", – додав аналітик.

Він наголосив, що в Америці немає загалом такої партійної дисципліни, яка існує в Європі.

"Я не хочу поширювати песимістичні настрої – це існує як гіпотетична можливість, тому зараз я знаю, що це може звучати по буддійському, але сподіваємось на краще і готуємося до гіршого, тому шукаємо креативні творчі підходи, виробництво дронів, які можуть компенсувати ці боєприпаси. Я знаю, що вже в 10 разів збільшилось. Також європейські союзники дуже добре розуміють і бачать. Боррель та інші вже роблять заяви і намагаються мільйон плюс снарядів готують, обіцяють. Тому така ситуація. Це просто унікально, ніколи такого не було, але це величезна перемога російської розвідки, що колишній президент, на мою думку, знаходиться під їх впливом, контролем і він така нарцистична, амбіційна, незрозуміла людина, яка реально знищує шанси, через що помирають люди у вас, і кордон залишається відкритий у певному сенсі", – каже експерт.

Що відомо про законопроєкт щодо допомоги Україні?

9 лютого Сенат США проголосував за розгляд пакета фінансування для України, Ізраїлю та інших пріоритетних питань нацбезпеки на суму 95,3 мільярда доларів. 

Сенатори проголосували після переговорів протягом дня щодо поправок до законодавства. Тепер на Сенат чекає низка голосувань у вихідні, перш ніж перейти до остаточного ухвалення.

Таким чином законопроєкт буде ближчим до проходження Верхньої палати. У ньому прописані 60 мільярдів доларів для України, 14 мільярдів доларів на безпекову допомогу Ізраїлю, 9 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу цивільному населенню в Секторі Гази, на Західному березі та в Україні та 4,8 мільярда доларів на підтримку союзників в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

Раніше республіканці в американському Сенаті проголосували проти просування двопартійної угоди про безпеку кордону, яка була частиною більшого пакета екстреної іноземної допомоги для України, Ізраїлю та безпеки Індійсько-Тихоокеанського регіону. Президент США Джо Байден різко розкритикував це рішення.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат