USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Найбільше непридатних до військової служби у Києві та на Полтавщині: Статистика НАЗК

Кількість обмежено придатних по Києві найбільша у Печерському районі столиці, а непридатних – у Голосіївському
ВЛК
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) зібрало і систематизувало інформацію щодо організації діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК) для проведення комплексного дослідження корупційних ризиків. Про це інформує пресслужба агентства.

"Під час підготовки до дослідження було зібрано великий масив унікальних даних, які можуть бути корисними для робочих груп, створених Міністерством оборони України для перевірки прийнятих ВЛК постанов, а також для правоохоронних органів та суспільства в цілому. Ці дані можуть бути індикаторами наявності корупційних ризиків у діяльності ВЛК територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП)", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що, за результатами аналізу, спостерігається зростання більше ніж удвічі середнього відсотка непридатних осіб за дев'ять місяців 2023 року порівняно з показником 2021-го (на чотири процентних пункти). Також зріс середній відсоток обмежено придатних осіб (на 7 п.п.).

Джерело: НАЗК

У 2022 році перевищення середнього по країні показника (20%) у Сумській області становило 29 п.п., Житомирській – 11 п.п., Полтавській – 11 п.п. У 2023 році перевищення середнього показника (27%) зафіксовано у Дніпропетровській області – 24 п.п., Житомирській – 14 п.п., Вінницькій – 11 п.п., Кіровоградській – 10 п.п.

Джерело: НАЗК

Виявлено суттєву відмінність частки осіб, непридатних до військової служби, у м. Києві та Полтавській області порівняно із середнім показником по Україні. Зокрема, у 2022 році у м. Києві цей показник перевищував середнє значення (8%) на 9 п.п., а в Полтавській області – на 8 п.п. За дев'ять місяців 2023 року в м. Києві цей показник перевищив середнє значення (7%) на 11 п.п., а в Полтавській області – на 13 п.п.

Джерело: НАЗК

У 2023 році спостерігається значне перевищення середнього значення 23,5% (за період з 2022-го до вересня 2023 року) встановлення обмеженої придатності осіб до військової служби в Печерському (на 13.5 п.п.), Шевченківському (на 7,5 п.п.) та Оболонському (на 6.5 п.п.) районах м. Києва.

Джерело: НАЗК

У 2022 році спостерігалося значне перевищення середнього значення 7,5% (за період з 2022-го до вересня 2023 року) встановлення непридатності осіб до військової служби в Голосіївському (на 40,5 п.п.), Шевченківському (на 13,5 п.п.) та Подільському (на 12,5 п.п.) районах м. Києва. У 2023 році спостерігається значне перевищення вказаного середнього значення в Голосіївському (на 32,5 п.п.), Дарницькому (на 12,5 п.п.) та Шевченківському (на 11,5 п.п.) районах м. Києва.

Джерело: НАЗК

"У 2022-му та 2023 роках до переліку п’яти найчастіше застосовуваних статей Розкладу хвороб входять хвороби щитоподібної залози (ст. 13а), гіпертонічна хвороба III стадії (ст. 39а) та серцева недостатність II-Б-III стадії при ішемічних хворобах серця (ст. 40а), діагностування та підтвердження яких є складним та потребує проведення значної кількості лабораторних та інструментальних досліджень", – додали в НАЗК.

Джерело: НАЗК

Крім того, пояснюється, що зазначені хвороби також не мають яскраво вираженого зовнішнього прояву, що дає змогу використовувати такі діагнози для корупційних практик.

Терміни проходження ВЛК

Раніше ми повідомляли, що в Україні скорочують терміни проходження військово-лікарської комісії. Тепер у військовозобов'язаних є чотири дні на медогляд.

У МОЗ наголосили, що голови обласних військових адміністрацій, керівники ТЦК й працівники закладів охорони здоров'я повинні дотримуватися вказаних строків. Вони повинні організувати раціональні маршрути проходження ВЛК і контролювати, щоб військовозобов'язані проходили медогляди за окремою чергою.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат