USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Влітку ЗСУ зможуть отримати український дрон "Шмавік", який є аналогом китайського DJI Mavic. Які переваги вітчизяного коптера та скільки коштує?

Плюс українського дрона – він стійкіший до пошкоджень та РЕБ, ніж китайський
Шмавік дрон
Аналог квадрокоптера DJI Mavic – український удосконалений ударний дрон "Шмавік"
Джерело: Уніан

Україні вдалося створити власний аналог популярного серед військових китайського квадрокоптера DJI Mavic вітчизняний дрон назвали "Шмавік". Forbes дізнався, скільки коштує український коптер, чим кращий за китайський і чому дали таку назву.

Як пише видання, вже влітку українська армія може отримати перші партії вітчизняного аналога китайського Mavic. Коптер розробила українська компанія, яка серійно виробляє дрони різного призначення з 2017 року, у тому числі коптери-бомбери. Однак ні назви компанії, ні імен її представників через військові ризики поки не вказують.

Не "весільний" дрон "Шмавік" характеристики

"Ключове було створити не "весільний" дрон, не коптер для забавок, а саме – військовий. Конструкція "Шмавіка" стійка до пошкоджень, його можна ремонтувати та обслуговувати у польових умовах. Дрон також має штатну систему скиду для встановлення двох боєприпасів по 500 г кожний. З максимальним навантаженням він може літати 35 хв у радіусі 15 км на одній батареї, без боєприпасів – 7580 хв залежно від умов польоту", – розповідає СЕО компанії-виробника. 

І додає, що найважливішою перевагою "Шмавіка" є захищеність від ворожих РЕБ. Також дрон постійно змінює частоти, на яких працює. Система навігації безпілотника працює на основі GNSS-приймача та направленої GNSS-антени.

Приймач відсікає хибні дані та за необхідності, при неможливості протистояти, вимикає роботу із супутниками та переводить дрон в ручний режим керування, пояснює представник компанії.

Ціна комплекту "Шмавіка" складає близько 3 тис. 500 доларів і є аналогічною китайським коптерам. У вартість входить кейс із дроном, смартпульт з 10-дюймовим екраном, п’ять акумуляторів, чотири запасні пропелери, зарядна станція, кабелі та інструментами для ремонту.

"Це надзвичайно важлива розробка. Адже ми дуже залежні від простих в управлінні дронів з Китаю", – зазначила заступниця міністра стратегічних галузей економіки Анна Гвоздяр.

Новини за темою: 16-річний школяр із Вінниччини виготовляє дрони та павербанки для військових

Як дрон отримав назву і скільки його розробляли

Гендиректор компанії каже, що в процесі роботи над прототипом назва коптера постійно змінювалася, один з останніх варіантів – Drone X.

"Назву "Шмавік" запропонувала одна дуже поважна людина в країні і ця назва сподобалась команді", – пояснив посадовець.

Разом з тим, говорить Яковенко з DroneUA, ця назва давно у вжитку українських військових. Приблизно з 2014 року "шмавіками" на фронті називають всі легкі розвідувальні дрони незалежно від їхнього походження. Тому назва вийшла дуже природна.

Коптер розробляли рік, і така розробка коштувала понад 500 тисяч доларів. У лютому цього року дрон пройшов випробування в умовах активних радіоперешкод.

"Захищеність від ворожих РЕБів – на рівні 9597%. Компанія вже виготовила понад 300 штук, щоб роздати військовим для випробувань у бойових умовах", – прокоментував представник розробника.

Виробник "Шмавіків" очікує, що контракти на поставку коптерів державі будуть до кінця весни. До першого червня компанія має намір запустити першу лінію виробництва в обсязі 500 штук на місяць. А план до кінця літа – вийти на виробництво 2 тис. 500 "Шмавіків" на місяць в Україні. Водночас компанія будує виробництво в Польщі.

"Задля більшої безпеки у країні вироблятимуть комплектуючі для "Шмавіка": двигуни, системи керування, надалі – камери власної розробки. Заплановані виробничі потужності обох майданчиків дозволяють виробляти до 5 тис. "Шмавіків" щомісяця і задовольнити річні потреби ЗСУ в 5060 000 Mavic", зазначив СЕО компанії.

Новини за темою: Мінусують російську техніку: На Полтавщині налагодили виробництво FPV дронів із використанням 3D-принтерів

До речі, Україна має дрони, які можуть пролетіти понад тисячу кілометрів. У 2024 році наша держава збільшила виробництво ударних безпілотників далекої дії у десять разів порівняно з показниками минулого року, розповідав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Читайте також:
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки