Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Мінусують російську техніку: На Полтавщині налагодили виробництво FPV дронів із використанням 3D-принтерів

Дрони з Глобинської громади працюють уже на Донецькому, Луганському, Херсонському та інших напрямках

Виробництво дронів. Ілюстративне фото

Джерело: UWN

У Глобинській громаді, що на Полтавщині, з осені минулого року налагодили виробництво FPV дронів із використанням 3D-принтера. Нині працюють два таких апарати, за допомогою яких вдалося створити 250 дронів. Волонтери роблять усе, аби допомогти воїнам Збройних сил України на передовій наблизити нашу перемогу та знищити якомога більше російської техніки, розповів UWN ініціатор мінівиробництва Олександр Кочерга.

За словами волонтера, нині в дроновій продукції є величезна потреба від захисників. 

"Побачив в інтернеті, як волонтер із Житомирщини налагодив мінівиробництво. Поспілкувався з хлопцями, які зараз у команді, запропонував їм теж таке робити – серед нас є інженери, електрики. Ми знайшли волонтерів, які дали технологічну карту виробництва, досконало її вивчили, відшукали деталі й за інструкцією військовиків зробили", – поділився Кочерга історією створення проєкту.

Щоб виготовити перший дрон, розробникам знадобився лише тиждень. Далі запустили це на потік. Частину деталей майстри закупляють, частину – друкують на 3D-принтерах.

"Ми перший принтер 11 листопада 2023 року як ввімкнули, так досі ще не вимикали. Друкуємо деталі для своїх потреб, допомагаємо іншим волонтерам, які не мають 3D-принтера, але займаються такими дронами", – додав ініціатор.

Новини за темою: "Не треба гнатися за дешевизною дронів", – командир підрозділу аеророзвідки Волохов

Як відбувається робота?

"Отримуємо повністю деталі – це близько 50 одиниць. Одні люди збирають рами, другі – паяють. У дроні є польотний контролер, відеокамера, двигуни. Усе це злютовується, встановлюється на раму за допомогою надрукованих на 3D-принтері деталей. Потім ставимо прошивку, калібруємо двигуни, тестуємо. Дуже важливо протестувати кожен дрон", – зазначив Кочерга.

Розробник стверджує: на 100% упевнені, що дрон повністю готовий до використання, коли передають воїнам продукт.

"Отримавши наш дрон у руки, за три хвилини пілот уже може застосовувати його за призначенням. Перед тим як передавати продукцію конкретним військовикам, ми з ними радимося, під який протокол польоту потрібно зробити, під яку частоту налаштувати. Коштів з воїнів не беремо, а шукаємо інвестиції. Нам жертвують установи, підприємства, організації. Працюємо за таким принципом: наприклад, хочуть на підприємстві п’ять дронів, даємо перелік деталей, вони їх купують, передають нам. Ми виготовляємо й віддаємо готову продукцію. Далі цей колектив передає її на позиції", – пояснив волонтер.

UWN

На сьогодні дрони з Глобинської громади працюють уже на Донецькому, Луганському, Херсонському та інших напрямках.

"Найперше, допомагаємо землякам, але якщо до нас звертаються через соцмережі з інших районів, областей, не стоїмо осторонь. Головне, щоб дрон потрапив у руки фахівцю та щоб підрозділ був обладнаний польотною інфраструктурою", – сказав Кочерга.

Новини за темою: Нестачу артилерійських снарядів у ЗСУ покриватимуть FPV дронами

Для того, щоб дрон злетів, потрібна спеціальна маска, акумулятори, пульт.

"Ми це все придбали власним коштом, щоб мати змогу тестувати. У нас є пілот надлегкої авіації з 5-річним досвідом роботи. Загалом у команді є п’ятеро людей, ще троє проходили навчання. Усі працевлаштовані, тож виготовляють дрони на вихідних або після роботи до пізньої ночі. Уже зробили 250 штук.

Про дрони

Ці дрони можна використовувати як для скидів боєприпасів на противника, розвідки, так і як ударні чи камікадзе.

"Максимальна дальність польоту таких "пташок" – 12–15 км, які здатні нести до 1,5 кг вибухівки. Наприклад, наш дрон-камікадзе за 13 тисяч гривень потрапив у вмілі руки та наприкінці січня знищив російський "Муром-М" за понад 100 тисяч доларів (пристрій для далекого візуального спостереження, що бачить живу силу та техніку. Оснащений оптичною камерою з гарним зумом, яка розрізняє людину на відстані до 10 км, а також тепловізором, що виявляє автомобіль за 8 км та людей за 4 км. Росіяни встановлюють їх на високі будівлі: вежі та елеватори, – ред.).

Волонтери переконані – це історія, яку хочуть розвивати й надихати інших.

"Будь-яка людина, яка може тримати паяльник і викрутку в руках, може це робити. Такі дрони захисникам України потрібні просто десятками тисяч на місяць", – резюмував Кочерга.

Раніше

Ми писали про те, що неподалік Гадяча Полтавської області виготовляють вишки для відеоспостереження на фронті, а віднедавна й пристрої для відбиття запуску "Шахедів".

Проєкт називається "ЩИТ-Фантом". "Додаткові очі" дозволяють нашим хлопцям на значній відстані контролювати все, що йде на лінії зіткнення.

В ексклюзивному коментарі для UWN Олексій Матюшенко – учасник проєкту – додавав, що найбільше запитів від військових йде на Харківський та Донецький напрямки.

 
Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні