USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

16-річний школяр із Вінниччини виготовляє дрони та павербанки для військових

Деталі хлопець замовляє з Китаю
Дмитро Слободяник
Дмитро Слободяник
Джерело: скріншот

16-річний школяр із Вінниччини, волонтер Дмитро Слободяник виготовляє для військових зарядні станції, павербанки та дрони. Про те, як йому вдалося втілити таку ідею, хлопець розповів в ефірі UWN.

Дмитро сказав, що він навчився сам.

"Допомагав інтернет, я сідав на шию свого друга, який вмів паяти, я також хотів цим займатися. Вечорами ми не гуляли, а сиділи вдома і він мене вчив паяти, все розказував, показував. В місцевих магазинах електроніки теж підходив розпитував, що там, як там, хто давно цим займається. Так по крупинкам збирав ці знання, щоб можна було ці повербанки, зарядні станції виготовляти, дрони", – каже він.

Найскладніше, ділиться волонтер, із логістикою. Адже деталі для павербанків та дронів замовляють із Китаю.

"А в цілому тут немає нічого складного, кожен в себе на кухні може цим займатися, тут немає нічого складного. Єдине, що люди, які ніколи не стикалися з паяльником, це може у них викликати мандраж, як паяти, що зробити. В цілому, це все просто, ясно, на пальцях можна пояснити", – продовжує школяр.

Фінансування

Хлопці співпрацюють з благодійним фондом "Українці для України".

"Нам дають запит, припустимо, потрібна зарядна станція, я кажу, які кошти потрібні, розпитую, наприклад, яка потужність має бути в зарядній станції або які роз’єми, скільки USB. Потім вже дивлюся за ціною – скільки що виходить, донатери збираються дуже швидко, дуже радо мені донатять підприємства різні, приватні особи, яких зачепила війна. Таким чином робимо всі ті благодійні справи. Ходили колядувати зимою, то за період цих колядок, щедрівок, Маланок ми назбирали 122 тисячі гривень, мабуть, ще ні в кого в Україні не бачив, кому вдалося більше назбирати, я дивився в інтернеті і не знайшов", – розповідає Слободяник.

Звіти та собівартість техніки

Звітує хлопець в соцмережах: "У мене є ці звіти в моїх соціальних мережах, я їх стараюся показувати людям, щоб дивилися одразу, куди пішли їх донати".

За його словами, собівартість зарядної станції, яку продають за 35–40 тисяч гривень, у нього складає близько 20 тис. гривень.

Читайте також:
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію