USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

В Україні є дрони, які можуть пролетіти понад тисячу кілометрів, – Федоров

Міністр додав, що цьогоріч в Україні планують виробити понад мільйон безпілотників
Українські дрони-камікадзе

Українські дрони. Фото ілюстративне

Джерело: скріншот

Україна має дрони, які можуть пролетіти понад тисячу кілометрів. У 2024 році наша держава збільшила виробництво ударних безпілотників далекої дії у десять разів порівняно з показниками минулого року, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтервʼю німецькому виданню Welt.

"Більшість дронів, що атакували російські НПЗ, мають радіус дії від 700 до 1000 кілометрів, але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 кілометрів", – сказав він.

Глава Мінцифри додав, що цьогоріч в Україні планують виробити понад мільйон безпілотників. Федоров вважає, що саме від розвитку безпілотних технологій залежить результат війни. Однак поки що здатності у цьому плані у сторін майже рівні.

"Поки не можна сказати, хто перемагає в технологічній війні – на одних ділянках ми виграємо, на інших –  росіяни перевершують нас", – прокоментував посадовець.

А ось і підтвердження влучань дронів дальністю понад тисячу кілометрів

Вранці 2 квітня стало відомо про атаку БпЛА на Татарстан.

РозсЗМІ пишуть про влучання та п'ятьох постраждалих. В Єлабузі пошкодження отримав комплекс хостелів, який збудували для співробітників особливої ​​економічної зони (ОЕЗ) та студентів місцевого коледжу "Алабуга Політех" у 2022 році. Говорять і про першу з початку війни атаку безпілотників по території Татарстану.

Натомість місцева влада стверджує, що технологічний процес нібито не порушено, проте декілька будівель зазнали пошкоджень. А люди в паніці розбігалися якомога далі від місця падіння.

Українські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляють, що це ГУР МОУ атакувало завод зі збірки "Шахедів" у Татарстані за 1000 км від України.

Зеленський провів з військовими нараду щодо дронів

Напередодні президент України Володимир Зеленський розповів, що обговорив з військовими та урядовцями плани виробництва на поточний рік за всіма типами безпілотників: FPV, бомбардувальниками, розвідниками, а також за далекобійними дронами для особливих завдань.

"Обговорили, як забезпечити гнучкість нашого ОПК. Потреби фронту постійно змінюються. Наші виробники мають вчасно реагувати на них", – зазначив глава держави.

Зеленський також ухвалив рішення щодо спрощення процедури закупівель, імпорту комплектовання, нарощування виробництва снарядів для дронів і навчання операторів.

Сказав президент і про проєкт побудови комплексної системи керування засобами РЕБ для захисту українських воїнів і техніки від російських безпілотників. Систему вже тестують на окремих напрямках. Також запланували масштабування проєкту на весь фронт.

Новини за темою: Війна 2024 року відрізняється від війни 2022-го кількістю дронів від окупантів – їх значно більше, – командир роти ОШБр "Лють"

Нагадаємо, у 2024 році Україна планує прийняти на озброєння нові вітчизняні розробки зброї: системи роботизованого мінування, мінний трал, нову версію БпЛА "Лелека", FPV дрони зі збільшеним захистом від РЕБ та інше.

Крім того, Федоров раніше інформував, що українські дрони – аналоги "Ланцет" – пройшли попередні випробування та готуються до перших бойових випробувань. Тестували дрони від чотирьох компаній. З чотирьох дронів (станом на лютий, – ред.) успішно випробування пройшли два. Міністр прогнозував, що у перспективі декількох місяців можливо буде організувати виробництво близько 100 подібних дронів на місяць.

Читайте також:
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст