USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Влада Криму боїться українського контрнаступу, тому швидко створює ПВК, – ГУР

Аксьонов намагається не конкурувати з Пригожиним у питанні вербовки новобранців
ПВК Аксьонова в Криму
Ось такі шеврони носять члени ПВК Аксьонова
Джерело: відкриті джерела

Влада окупованого Криму настільки боїться українського контрнаступу, що терміново створює низку приватних військових компаній. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк, повідомляє пресслужба ГУР.

Саме тому, за його словами, окупанти також намагаються активно створювати укріплення.

"Окупанти чітко розуміють, що бойові дії на території Криму будуть, і вони зараз будують укріплення, оборонні лінії  – не лише в Криму, а й на півдні Херсонщини", – додав Черняк.

Детальніше про кримські ПВК

За словами представника ГУР, появи низки ПВК у Криму пов'язані з розумінням окупаційної влади того факту, що російські військові не будуть в змозі їх захистити.

"Ці приватні армії створені для захисту окупаційних адміністрацій через невпевненість у тому, що збройні сили Росії зможуть їх захистити. І по-друге, вони не впевнені у цілісності Російської Федерації. Якщо Росія почне сипатися, то от вони матимуть ПВК, які будуть захищати їхні статки, родини", – наголосив він.

Представник ГУР додав, що так звані бойовики-аксьонівці – найманці нинішнього "голови" Криму Сергія Аксьонова отримують від 200 до 250 тисяч рублів на місяць. Для їх фінансування той добре "потрусив" місцевих бізнесменів.

Тренуються аксьонівці, за словами Черняка, в основному на базі у Перевальному та на окупованій Херсонщині, а інструкторами для них виступають професійно підготовлені російські військові з бойовим досвідом: вони отримують в кілька разів вищу зарплату – від 5 тисяч доларів і більше.

Новобранців до кримських ПВК рекрутують так, аби не конкурувати з Євгеном Пригожиним та його ПВК "Вагнера".

"Набирають їх серед мобілізованих, створили подвійні контракти з ПВК та Міноборони. Вони намагаються передусім залучати населення Криму, але окрім цього проводять заходи по всій території Росії", – додав Черняк.

Водночас він наголосив, що кримські ПВК вважати приватними можна дуже умовно, оскільки російські спецслужби та армія не мають наміру втрачати контроль над ситуацією в окупованому Криму.

Нагадаємо, ми писали, що Кремль готує механізми для дискредитації Пригожина як зрадника.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців