USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Аксьонов створив в окупованому Криму власну ПВК, нею керують топ-вагнерівці

Очевидно, кримська ПВК – спільний проєкт Аксьонова та "кухаря Путіна"
ПВК Вагнера

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Російський "глава" окупованого Криму Сергій Аксьонов створив ПВК "Конвой", пов'язану із засновником ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним. Про це йдеться у розслідуванні російського видання "Важные истории".

Як повідомляє видання, наразі Аксьонов – один з найближчих союзників ватажка "Вагнера" Пригожина. Тому, цілком ймовірно, що так звана кримська ПВК – спільний проєкт Пригожина та Аксьонова. 

Про створення "нового військового підрозділу" в Криму Аксьонов публічно оголосив у березні цього року. За даними ЗМІ, йдеться про приватну військову компанію "Конвой".

Формально "Конвой" - це військовий бойовий резерв (БАРС). Найманці підписують два контракти - з ПВК та "Міноборони". Бойовикам обіцяють близько 200 тисяч рублів зарплати, а командуванню - 300 тисяч. Крім того, найманцям обіцяють землю "у Криму чи Абхазії". Наразі це ПВК налічує близько 300 найманців, а позиції розгорнуто у Херсонській області.

Роботу нової ПВК, за даними видання, курує права рука Пригожина Костянтин Пікалов з позивним "Мазай". Зокрема, саме цей вагнерівець курує підрозділи ПВК Пригожина в Африці.

"У листуванні між співробітниками "Мазай" описується як єдина людина в ЦАР, яка без страху і на рівних розмовляє з Пригожиним. Раніше Пікалов служив у Міноборони, у військовій частині під Санкт-Петербургом, а після виходу на пенсію став співвласником і керівником детективного агентства", – пише видання.

"Це ПВК Аксьонова, але все командування – колишні співробітники ПВК "Вагнера". Усі – давно знайомі один одному люди", – каже "Важным историям" колишній найманець "Конвою".

У Білорусі створюють аналог ПВК "Вагнера"

У Білорусі на базі охоронного підприємства (ПОП) "ГардСервіс" можуть створювати аналог російської ПВК "Вагнера" для участі у війні в Україні. "ГардСервіс" стало єдиним у Білорусі, якому указом Олександра Лукашенка дозволено мати вогнепальну зброю, пише Deutche Welle з посиланням на представника Об'єднаного перехідного кабінету опозиції з оборони та нацбезпеки Валерія Сахащика.

"Підготовка та набір кадрів тривають уже кілька місяців. Персонал збільшили за рахунок офіцерів, прапорщиків, сержантів та солдатів, які служили у Силах спеціальних операцій та у спецпідрозділах силових відомств Білорусі. Я знаю, що офіцери 5-ї бригади спецназу тренують співробітників "ГардСервіс" на своєму полігоні. Крім того, компанія забрала собі базу колишнього центру спеціальної підготовки "Динамо", там також відбуваються активні дії", – розповів Сахащик.

Також підкреслюється, що влітку 2022 року до Мінська для навчання співробітників ПОП прибули найманці з ПВК "Вагнера". Видання зазначало, що в" ГардСервіс " до того моменту налічувалося близько півтисячі осіб, і що, за чутками, співробітникам обіцяли відрядження і в майбутньому зарплату в 10 тисяч білоруських рублів. А от потрапити туди може не кожен - лише "перевірені" люди.

Сахащик припускає, що чисельність працівників "ГардСервісу" вже могла зрости до більш як тисячі осіб, а самих співробітників можуть використовувати в диверсійно-розвідувальних групах і далі для штурмів як найманців російської приватної військової компанії "Вагнера".

В той же час політичний експерт Іван Капсамун в ефірі UWN заявив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко наврядчи вступить у війну в Україні, оскільки це створить загрозу для існування його режиму.

"Він прекрасно розуміє, якщо його напряму Росія втягне в цю війну, то його армія буде розбита, вона буде знищена, і це створить загрозу для самого його існування його режиму, тому що тоді він втратить ті важелі всередині країни для того, щоб зберегтися у владі", – розповів експерт.

Капсамун нагадав, що на території Білорусі знаходяться російські війська.

"Якщо буде знищена білоруська армія, то власне хто буде захищати самого Лукашенка, як від російської армії, або від тієї опозиції, яка наразі можливо не знаходиться в самій Білорусі, але ми знаємо, що є батальйони військові, які воюють в Україні білоруси, і вони воюють не просто за те, щоб українська держава збереглася, а за те, щоб змінився режим в самій Білорусі, це внутрішнє питання білоруське", – додав він.

Крім того, політичний експерт оцінив мету поїздки Лукашенка до Китаю. За його словами, самопроголошений президені намагається шукати союзників.

"Він розуміє, що він не може залежати тільки від однієї Росії, більш того, яким би диктатором він не був, маючи такий великий політичний досвід, він прекрасно розуміє і відчуває, що на сьогоднішній день путінський режим це вже не та сила, яка була ще рік тому і він розуміє, що путінський режим може впасти або принаймні Росія може програти цю війну і це дуже сильно в тому числі вдарить по Білорусі і тому він намагається шукати собі союзників, в тому числі в обличчі китайців, які можливо йому пообіцяли захист в будь-якому розвитку подій, в тому випадку, якщо Росія програє", – підсумував Капсамун.

Читайте також:
Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами
Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка
У Польщі не можуть почати будувати укріплення через фермерів, – Defense Express У Польщі не можуть почати будувати укріплення через фермерів, – Defense Express
Польський сейм схвалив постанову щодо санкцій на агропродукцію з РФ та Білорусі Польський сейм схвалив постанову щодо санкцій на агропродукцію з РФ та Білорусі