USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Війна в Україні спричинила зміни в ядерному мисленні РФ, – дослідження IISS

Західна розвідка зможе вловити низку сигналів, якщо РФ справді готується запустити нестратегічну ядерну зброю
РФ ядерна зброя
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Війна в Україні підірвала довіру Росії до її звичайних збройних сил і підвищила важливість для Москви нестратегічної ядерної зброї як засобу стримування і перемоги над НАТО у потенційному майбутньому конфлікті. Про це пише Reuters із посиланням на звіт лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

За даними звіту, нестратегічна ядерна зброя включає усю ядерну зброю з радіусом дії до 5 тис. 500 кілометрів, починаючи з тактичних озброєнь, призначених для використання на полі бою.

Також аналітики задумуються над тим, чи може Росія наважитися на запуск нестратегічної ядерної зброї в надії, що Заходу бракує рішучості для ядерної відповіді.

"Російське сприйняття відсутності твердої волі Заходу застосувати ядерну зброю або прийняти жертви у конфлікті ще більше зміцнює агресивну думку і доктрину Росії про нестратегічну ядерну зброю. Логіка Росії щодо використання такого типу зброї полягає у контрольованій ескалації конфлікту або для того, щоб запобігти залученню США і НАТО, або для того, щоб примусити їх до припинення війни на російських умовах", – йдеться у звіті.

Водночас автор дослідження Вільям Альбрек сказав журналістам, що західна розвідка зможе вловити низку сигналів, якщо РФ справді готується запустити нестратегічну ядерну зброю.

Новини за темою: Росія повинна відмовитись від ядерної зброї, – у Міноборони України назвали одну з умов завершення війни

"Це включатиме переміщення зброї із центрального сховища на авіабазу та, можливо, звичайні удари поблизу запланованої цільової зони, щоб пошкодити радар і протиракетний захист", – пояснив Альбрек.

Чи послабив Путін свою ядерну риторику?

Президент Росії Володимир Путін дещо пом'якшив свою риторику щодо використання ядерної зброї. А натомість шукає інші способи використання свого атомного арсеналу для створення загрози Заходу, писав восени торік Financial Times.

Видання, зокрема, уточнювало, що коли диктатор РФ вперше зазначив можливість завдати обмеженого ядерного удару по Україні, пообіцявши "використати всі наявні засоби" для захисту завоювань Росії, це викликало напруження серед країн Заходу, і навіть лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг Путіна від використання ядерної зброї.

Восени 2022 року Путін визнав, що не має "політичного чи військового сенсу" використовувати тактичну ядерну зброю, і майже припинив говорити про свій атомний арсенал.

Новини за темою: РФ може планувати великий наступ влітку 2024 року, – Financial Times

"Стало зрозуміло, що нікому не подобається ідея залучення ядерної зброї до цієї війни, і була сильна опозиція з боку багатьох країн, у тому числі близьких до Путіна", – повідомляв FT із посиланням на експертів.

Ядерна зброя РФ

Росія, яка успадкувала ядерну зброю Радянського Союзу, має найбільший у світі запас ядерних боєголовок.

А відновлення ядерних випробувань РФ, Сполученими Штатами Америки або обидвома сторонами викличе глибоку дестабілізацію в момент, коли напруга у відносинах між двома країнами вища, ніж будь-коли після Кубинської ракетної кризи 1962 року, вважають західні ЗМІ.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат