USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Війна в кіберпросторі ніколи не закінчиться": Як з'ясувати, чи стежать за вашим телефоном і що потім робити?

Серед основних індикаторів того, що з вашим телефоном щось не так, є різке падіння його заряду
Мобільний телефон
Джерело: відкриті джерела

Кожен із нас має у своїй кишені чи сумочці гаджет, який щодня полегшує життя, дозволяє лишатися на зв’язку 24/7 та бути у курсі останніх подій. Однак він також може стати й небезпечною зброєю у руках ворога. Вже не раз військові наголошували на тому, що війна у кіберпросторі не спиняється ні на мить і цій загрозі потрібно протистояти. Особливо це стосується військових та цивільних, які можуть перебувати в зоні бойових дій. Про це розповів очільник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генштабу ЗСУ полковник Іван Павленко в інтерв’ю "Українській правді".

Військовий зазначив, що скупчення телефонів може бути великою загрозою для наших бійців. Тож у зоні бойових дій гаджети потрібно вимикати, аби ворог не міг за ними стежити. Це свого часу стало проблемою у 2014 році.

"До речі, у 2014 році у нас було багато втрат саме через використання мобільних телефонів у зоні бойових дій. Це серйозна загроза", – зауважив Іван Павленко.

Також він додав, що у росіян є система "Леєр 3", яка створює оманну базову станцію і вона може на якійсь території виявляти телефони і відсилати повідомлення. Вона не може прослухати розмову, але може визначити місцезнаходження телефону.

Як дізнатися, що за вашим телефоном стежать?

Основним індикатором того, що з вашим телефоном щось не так, є різке падіння заряду.

"Деталі я розповідати не буду, але різке падіння заряду – це індикатор того, що з телефоном щось не так. Це примус перезавантажити телефон. Коли ви перезавантажуєте його, в телефоні з'являється закладка, яка дозволяє отримувати доступ до всіх файлів", – розповів Павленко.

Що робити, якщо за телефоном стежать?

Найбільш дієвим способом захистити себе від стеження є заміна мобільного пристрою.

"Мені довелося двічі міняти телефон, тому що 100% гарантій, що телефон чистий, вам ні один спеціаліст не дасть. Надійніший спосіб – це просто відірвати себе від цього IMEI і номеру", – зазначив військовий.

IMEI – це серійний номер мобільного пристрою, який встановлюється заводом-виробником та є унікальним для кожного мобільного телефону.

Як вберегтися від шпигунства за телефоном?

Аби бути упевненим у тому, що до телефону маєте доступ лише ви, не варто приймати гаджет у подарунок. За словами Павленка, потрібно піти до магазину або попросити когось близького, аби він купив будь-який пристрій "який не був призначений саме для вас". Також потрібно з увагою ставитися до додатків, які встановлені на пристрій.

"Я вам скажу відверто: в телефоні не повинно бути нічого, крім телефонної книги. Telegram у мене в телефоні фізично не існує. Якщо ми спілкуємося, то використовуємо Signal, можливо, WhatsApp. Ну, і в будь-якому разі інформація, яка там передається, має бути обривчаста, якщо ви не знаєте суті, то ви її не зможете скласти до купи", – уточнив військовий.

Він наголосив, що з міркувань безпеки переговори, які стосуються серйозних службових питань, телефоном просто не здійснюють.

До речі, російські хакери намагались зламати планшети ЗСУ для викрадення важливої інформації з поля бою, яка могла б допомогти Кремлю у війні проти України.

Новини за темою: Проросійські хакери атакували Роттердам – найбільший порт Європи

Сполучені Штати та їхні союзники звинувачували у кіберактивності сумнозвісний хакерський підрозділ в управлінні військової розвідки Росії, відомий як Sandworm, який був відповідальним за кібератаки, що призвели до відключення електроенергії в Україні у 2015-му та 2016 роках.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську