USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Російські хакери намагались зламати планшети ЗСУ для викрадення важливої інформації з поля бою, – CNN

За атакою стоїть російська група Sandworm
хакери

Ілюстративне фото

Джерело: Reuters

Російські військові хакери атакували мобільні пристрої українських солдатів, намагаючись викрасти конфіденційну інформацію з поля бою, яка могла б допомогти Кремлю у війні проти України. Про це повідомляє CNN з посиланням на спецслужби США та інших союзників нашої країни.

Хто стоїть за хакерськими атаками

Сполучені Штати та їхні союзники звинувачують у кіберактивності сумнозвісний хакерський підрозділ в управлінні військової розвідки Росії, відомий як Sandworm, який був відповідальним за кібератаки, що призвели до відключення електроенергії в Україні у 2015-му та 2016 роках.

Які планшети атакували російські хакери

Планшети на платформі Android, які українські військові використовували для "планування та виконання бойових завдань". 

Атаки підтвердив і альянс "П’яти очей" – США, Австралія, Канада, Нова Зеландія та Велика Британія.

Як відбувалась спроба викрадення даних

Російські хакери розробили шкідливий програмний код для крадіжки даних, що надсилаються з мобільних пристроїв солдатів на супутникову систему Starlink.

Видання наголошує, що контроль над конфіденційними військовими даними в кіберпросторі був ключовим фронтом у повномасштабній війні Росії проти України.

То чи вдалося хакерам щось вкрасти

На цей час незрозуміло, наскільки успішними були спроби злому. Служба безпеки України заявила, що "заблокувала" деякі спроби злому, але також визнала, що росіяни "захопили" планшети на полі бою та встановили на них шкідливе програмне забезпечення.

Новини за темою: Компанія Vulkan працює на ФСБ і веде "війну" Кремля в інтернеті, – The Guardian

"Зловмисне програмне забезпечення для мобільних пристроїв є особливо підступним, оскільки воно може повідомляти спецслужбам про фізичне місцезнаходження цілей", – заявив Джон Хултквіст, головний аналітик фірми безпеки Mandiant, яка належить Google.

Він зазначив, що ця здатність може бути "надзвичайно ефективною на полі бою".

Проукраїнські хакери також намагалися залишити слід у війні. Український уряд заохочував вільну групу з тисяч хакерів-добровольців здійснювати атаки на російські активи в Україні та на російській території. 

Нагадаємо, ми писали, що Служба безпеки України на початку серпня цього року викрила спроби російських спецслужб проникнути в електронну систему планування операцій Збройних сил України. Дії російських хакерів заблокували.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії