USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Війна майбутнього, робочий день, смартфони. Що прогнозували 100 років тому про 2023 рік

Щось вдалося вгадати майже точно, щось – зовсім "не туди"
Арчібальд Лоу
Джерело: відкриті джерела

Ми всі давно звикли до різного роду прогнозів. Деякі ми читаємо в книжках, деякі – у щоденній пресі. Прогнози завжди були дуже популярними, оскільки з давніх-давен людство намагалося (зрештою, і намагається) уявляти, що на нього чекає у найближчі, або не дуже близькі роки.

Майже 100 років тому група творчих умів наважилася уявити, яким буде життя у 2023 році. Akron Beacon Journal зазначає, що деякі з їхніх прогнозів не виправдалися, а інші виявилися на диво точними.

Якими ж були ці прогнози? 

Чотиригодинний робочий день

Нью-йоркський учений Чарльз П. Штайнметц передбачив, що електроенергія створить утопічне суспільство, яке звільнить людей від важкої праці до 2023 року.

"При нинішніх темпах світового прогресу настає час, коли не буде довгої, виснажливої каторжної роботи і коли люди працюватимуть не більше чотирьох годин на день", – зазначив він у 1923 році.

Електрика полегшила б "нудні обов’язки цього складного існування", сказав Штайнметц, виділяючи такі професії, як робота на токарному верстаті на фабриці, лінотипна машина на газетному заводі, лавка у взуттєвій майстерні, місце у вагоні доставки, друкарська машинка в офісі та прилавок в універмазі.

Це не означає, що люди не будуть зайняті.

"Дозвілля буде зайнято продуктивними розвагами, які задовольнятимуть особливі інстинкти індивіда, – сказав він. – Ми будемо більш колективістськими у веденні нашого важливого продуктивного життя та більш індивідуалістичними у пошуках особистого щастя та задоволення. Дозвілля стимулюватиме освітні інтереси в усіх мислимих напрямках".

Крім того, завдяки проривам у науці кожне місто буде "чистим містом" без сміття на вулицях і без диму в небі, зазначив він. "Це буде робота електрики"

Смартфони

Англійський фізик, інженер і винахідник Арчібальд М. Лоу передбачив великі успіхи протягом "кілька секунд", які відокремлювали людей 1923 року від людей 2023 року.

Типовий лондонський бізнесмен, наприклад, використовував би комунікаційний пристрій, щоб спростити роботу.

"Через сто років він зможе з комфортом спілкуватися телефоном, яким можна буде користуватися в його машині, будинку чи поїзді, – заявив Лоу. – Він не почує пискливий голос, який каже "Що?" кожні кілька хвилин.

"Ймовірно, він зможе бачити особу, з якою розмовляє, і, якщо він забажає, робити записи, які будуть негайно прочитані в книзі, розташованій за милі". Хіба це не схоже на смартфон?

До речі, ось ще його пророцтва: 

  • "Громадський годинник і, ймовірно, наші годинники будуть відстежувати час за допомогою бездротового зв’язку, і це ж агентство розбудить нас у будь-яку годину, коли ми хочемо встати".
  • "Усі автомобілі будуть закриті і за допомогою лічильника вони зможуть отримувати електроенергію від державних станцій".
  • "Повітряне сполучення приземлятиме людей з усіх куточків світу – не в якійсь точці за шість миль від міста, а прямо на даху готелю на вулиці з пасажами з дахом".
  • "Через сто років ми точно матимемо тунель під Ла-Маншем, оскільки острову нелегко жити в гонці прогресу".

Демографічний вибух

У 1923 році соціолог Вільям Ф. Огберн, професор політекономії Колумбійського університету, попереджав, що населення Нью-Йорка зросте до 100 мільйонів людей до 2023 року, якщо тенденції початку ХХ століття збережуться.

"Звичайно, це немислимо", – сказав він. На той час у місті проживало понад 5,5 млн.

Умови життя погіршаться, а домашні негаразди помножаться, якщо нічого не буде зроблено щодо "натовпу, що штовхається", – зазначив Огберн.

"У Сполучених Штатах ми не дуже цінуємо той факт, що проблема населення стоїть перед нами, – заявив він. – Кожен виходить з припущення, що мати поспішні натовпи людей, які поспішають на ринках торгівлі, займаються професіями, займаються ручною роботою, – це добре".

"Але Америці доведеться відмовитися від своєї ідеї поглинати все більше населення. Якщо ні, то її чекає нещастя, бідність і злидні".

Нью-Йорк справді виріс, але не настільки, як очікував Огберн. Його нинішнє населення становить близько 18,8 мільйона осіб.

Війни майбутнього

Війна буде більш катастрофічною, ніж будь-коли.

"Смерть, швидша за світло, тиха й непомітна, як тінь думки, помчить на крилах радіо, щоб знищити нації одним подихом", – писав нью-йоркський журналіст Джордж Едвард Ліндон молодший у 1923 році.

"Сили, які тепер приховані глибоко в серці природи, будуть вивільнені людиною, зібрані в бойовий строй і кинуті одна проти одної в титанічній боротьбі, яка змете в забуття все живе на своєму шляху, як порошинки перед вихором".

Він процитував англійського фізика Арчібальда М. Лоу (знову того хлопця), який передбачив, що ворогуючі країни 2023 року матимуть таку зброю, як струмені води, заряджені електрикою, щоб убити все тваринне життя; бездротове керування танками, літаками, кораблями та підводними човнами; гігантські транспортні літаки неймовірної швидкості; ракети з електричним керуванням, здатні знищувати літаки; радіо "очі" та "вуха", щоб шпигувати за ворогами за тисячі миль; пропаганда, яка б наводила жах на конкуруючі країни через бездротові приймачі; і, можливо, ментальна телепатія на великих відстанях.

Бізнес і жінки

Нью-йоркський ресторатор Еліс Фут Макдугал, власниця кавової компанії, вважала, що до 2023 року більшу частину світового бізнесу будуть вести жінки.

Згідно з її підрахунками, з 1880 року частка бізнеследі зросла з 14,7% до 21%, а частка бізнесменів за цей час впала з 5% до 10%.

"Я не претендую на те, що будуть робити чоловіки. Гадаю, хтось має займатися домашнім господарством, і якщо жінки займаються чимось іншим, це повинні робити чоловіки".

"Однак, ймовірно, до того часу винахідники настільки полегшать людську працю, що людям це стане досить легко".

Вік – це лише цифра

"До 2023 року середня тривалість життя людини може бути збільшена до 100 років", – припустив доктор Юджин Ліман Фіск, експерт з довголіття. "В окремих випадках його можна збільшити до 150, можливо, 200 років".

Завдяки прогресу в медичній науці та санітарії, зазначив він, середня тривалість життя вже зросла на 18 років за попередні два десятиліття.

"Наука може додатково збільшити тривалість життя протягом наступного століття, а також поставити життя на набагато вищий рівень", – написав Фіск.

"Вік юності може бути перенесений до тридцяти років, а працездатність людини зберігатиметься до сімдесяти чи вісімдесяти років. Зовнішній вигляд людей також може бути певною мірою змінений.

"Я не кажу, що все це станеться до 2023 року. Я кажу, що це можливо".

Зміна стилю

Сер Артур Кент, антрополог з Англії, передбачив, що до 2023 року жінки матимуть голені голови, а чоловіки – довге волосся.

"Варварське походження більшості стилів демонструє жіноча огида до показу чола, інстинктивне бажання виглядати низькобровим на основі теорії кавказьких жінок 4000 років тому, що чоловікам не подобаються інтелектуальні жінки", – пояснив він.

Може знадобитися ще століття, щоб зрозуміти, що він мав на увазі.

Читайте також:
РФ планує диверсії по всій Європі, - джерела в спецслужбах РФ планує диверсії по всій Європі, - джерела в спецслужбах
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, - Плетенчук
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля