USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Частка проблемних кредитів в українських банках знову зросла, – Нацбанк

Частка проблемних кредитів в Україні становить вже 36,8%
гроші гривні
Джерело: відкриті джерела

Частка непрацюючих кредитів у банківському секторі у листопаді зросла майже до 37%. Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Так, на 1 грудня 2022 року частка проблемних кредитів (NPL) становила 36,8% порівняно з 35,5% на 1 листопада.

Обсяг непрацюючих кредитів у листопаді зріс на 12,0 млрд гривень.

Проблемних кредитів у банківському секторі України стало більше через повномасштабну війну – на 1 березня 2022 року їхня частка становила 26,6%. Цей результат був найкращим із початку 2017 року. Після того, як банки почали визнавати погіршення якості кредитів (зокрема, через зруйновані активи під заставу), частка почала зростати.

Станом на 1 листопада частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі становила 35,6% порівняно з 33,6% на 1 жовтня.

Що таке проблемний кредит 

Проблемний кредит – це кредит, за яким позичальник не виконує умови кредитного договору. Така послуга, як кредитування, передбачає отримання банком або іншою кредитною організацією фінансової вигоди.

Вона полягає у нарахуванні клієнту відсотків за користування кредитними коштами. Внаслідок чого вартість позики істотно зростає. Різниця між первісною та кінцевою сумою споживчого продукту може становити від 30% до 90%. Проте якщо виплати за кредитом припиняються, банк втрачає не лише прибуток, а й власні гроші.

Проблемний кредит потрапляє у цю категорію при регулярному порушенні встановленого графіка платежів, зниженні ліквідності застави чи виникненні обставин, що загрожують виконанню зобов’язань перед банком.

Існує два підходи, які дозволяють змусити клієнта погасити борг:

  • Добровільний. Для цього розробляється індивідуальний графік внесення платежів, а також комплекс заходів, спрямований на полегшення виплати боргу (списання частини заборгованості, реструктуризація, рефінансування).
  • Примусовий. Кредитор подає позовну заяву до суду або продає справу колекторському агентству. У свою чергу, колектори для досягнення мети використовують більш жорсткі методи.
Читайте також:
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%
Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень
У 2023 році українці брали близько 700 тисяч мікрокредитів на місяць У 2023 році українці брали близько 700 тисяч мікрокредитів на місяць
Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ