USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чи зійшли нанівець цьогоріч стягнення по кредитах без суду? Роз'яснюють аналітики Опендатабот

Частими випадками були зловживання зі сторони стягувачів, коли виконавчі написи вчиняли на підставі спірних договорів без повідомлення боржників
кредит

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні стягнення по кредитах без суду зійшли нанівець у 2023 році, а кількість нотаріальних написів скоротилася майже у 600 разів. Про це говорять аналітики Опендатабот.

Станом на листопад 2023 року відкрили менш як 800 виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів. Це найнижча кількість подібних справ за останні п'ять років.

"У зв'язку з цілим переліком змін, внесених у законодавство щодо нотаріальних написів від початку повномасштабного вторгнення, боржники стали більш захищеними, а популярність інструменту стягнення зійшла нанівець. Станом на листопад 2023 року було відкритих лише 764 виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів. Це майже у 600 разів менше, аніж у порівнянні з періодом до початку повномасштабної війни", – йдеться у повідомленні.

До змін у законодавстві частими випадками були зловживання зі сторони стягувачів, коли виконавчі написи вчиняли на підставі спірних договорів, без повідомлення боржників та з іншими процедурними порушеннями. У таких випадках боржники могли дізнатись про нотаріальний напис вже на етапі, коли банк блокував рахунки.

Водночас, за словами, аналітиків, відкриття виконавчих проваджень на підставі таких написів стало масовою проблемою для боржників, а кількість примусових стягнень росла. Так, у 2018 році відкрили 64,8 тисячі проваджень про стягнення боргів на підставі нотаріальних написів. Того року кількість таких справ складала лише 2,5% від загальної кількості виконавчих проваджень.

"Пік подібних стягнень припав на 2021 рік, коли було відкрито рекордну кількість проваджень за написами нотаріусів – 447 389. Це близько 12% від загальної кількості виконавчих проваджень через борги того року", – додали фахівці.

Від початку великої війни кількість стягнень боргів почала падати

Від початку повномасштабного вторгнення кількість стягнень боргів за допомогою такого інструменту почала падати, майже зійшовши нанівець у 2023 році, констатують спеціалісти.

"Перш за все, це пов’язано із забороною вчиняти нотаріальні написи від березня 2022 року. Єдиним винятком стали кредитні угоди, посвідчені нотаріально. Вже у липні 2022-го ввели заборону загалом відкривати провадження на підставі нотаріальних написів. Однак за сім місяців минулого року зафіксували 129 тис. 744 таких справ. Це 11% від загальної кількості виконавчих проваджень через борги за весь 2022 рік", – пояснили дослідники.

У квітні 2023 року можливість примусових стягнень боргів на підставі нотаріальних написів знову повернули – лише для випадків із посвідченими нотаріально кредитними договорами.

Ще про кредити

ПриватБанк автоматично списуватиме непогашені кредити. Це відбуватиметься при примусовому закритті рахунків. Про це йдеться у повідомленнях, які банк у червні розіслав своїм клієнтам.

"Це стосується клієнтів, яким банк відмовив у підтримці ділових відносин через недотримання чинного законодавства щодо незаконного використання та отримання коштів", – йдеться в повідомленні.

Відмова в обслуговуванні – це примусове закриття рахунку банком в односторонньому порядку. Після цього кошти з рахунку зазвичай або переказують на рахунок людини в іншому банку, або видаються йому готівкою через касу.

До того ж Верховна Рада України 14 липня ухвалила в повторному другому читанні та в цілому нову редакцію закону "Про кредитні спілки" (законопроєкт №5125). Про це повідомили в Національному банку України, назвавши новий закон "найкращою світовою практикою".

"По-перше, новий закон і оновлення регулювання в цій сфері відповідають найкращій світовій практиці, по-друге, без сумніву, нові підходи до регулювання роботи кредитних спілок сприятимуть підвищенню їхньої стійкості та результативності", – прокоментувала документ перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова.

У Нацбанку кажуть, закон дає змогу кредитним спілкам стати стійкішими та надавати більше фінансових послуг.

Новини за темою: Частка проблемних кредитів в українських банках знову зросла, – Нацбанк
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот