USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Націоналізація банків, які належать підсанкційним особам: Зеленський підписав закон

Закон набирає чинності через день після опублікування, тобто вже на цьому тижні
Верховна рада, депутати
Джерело: Верховна рада

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану. Про це йдеться у карточці документа.

Закон набирає чинності через день після опублікування, тобто вже на цьому тижні. А далі НБУ зобовʼязаний розпочати процедуру націоналізації одного банка, тобто колишнього "Альфа-Банку".

Що відомо про закон?

29 травня Верховна Рада дозволила націоналізувати банки, які належать підсанкційним особам. За відповідний законопроєкт №9107-1 у повторному другому читанні проголосувало 305 народних депутатів, повідомив Ярослав Железняк.

Як зазначають парламентарі, цей законопроєкт дозволяє Національному банку України націоналізувати банки підсанкційних власників (але тільки системні банки).

Так, Нацбанку надають повноваження за певних обставин, пов’язаних із застосуванням санкцій до банку та/або власників істотної участі у банку, ухвалювати рішення про:

  • заборону підсанкційній особі (фізичній та/або юридичній особі) набувати або збільшувати істотну участь в банку;
  • виведення з ринку системно важливого банку (націоналізація), зокрема за відсутності у нього ознак неплатоспроможності (у разі застосування до банку або власника істотної участі у ньому блокуючих санкцій).
Новини за темою: Робота Нацбанку в умовах війни, виклики для бізнесу та чому не відбувся "банкопад". Інтерв'ю члена Ради НБУ Василя Фурмана для UWN

Також закріплюється норма, якою передбачена можливість відшкодування особам збитків, яких вони зазнали внаслідок ліквідації банку або виведення з ринку системно важливого банку, виключно за рахунок коштів держави-агресора.

Один з ініціаторів законопроєкту Данило Гетманцев заявив, що законопроєкт стосується процедури виведення з ринку банків, що належать підсанкційним особам, таким чином, аби припинення їх участі у банківській системі держави не заподіяло шкоди інтересам клієнтів банків і їх вкладників.

Його метою, за словами Гетманцева, є забезпечення стабільності банківської системи в умовах воєнного стану, а також захист прав та інтересів вкладників та інших кредиторів банків.

Читайте також:
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Міністр Сольський подав у відставку Міністр Сольський подав у відставку
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"