USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Український успіх важливий не тільки для України. Це важливо для всього альянсу": Годжес припустив, що буде, якщо РФ ухвалить рішення атакувати НАТО

Якщо Захід переконається, що Україна виграє, то Росія буде не готова атакувати блок, пояснює американський генерал-лейтенант
Бен Годжес
Бен Годжес
Джерело: відкриті джерела

Якщо Захід буде роз'єднаним та непідготовленим, то Російська Федерація, ймовірно, побачить в цьому можливість атакувати країни – члени НАТО. Втім, якщо Захід переконається, що Україна виграє, то Росія буде не готова атакувати блок. Таку точку зору в коментарі для медіапроєкту Ukraine World News висловив генерал-лейтенант у відставці, колишній командувач військами США в Європі (2014–2017) Бен Годжес.

"Тому український успіх важливий не тільки для однієї України. Це важливо для всього альянсу. Якщо Росія ухвалить жахливе рішення атакувати НАТО, наприклад, у Польщі, Литві, Естонії чи Румунії – це означатиме, що вони готові ухвалити ще одне жахливе рішення – завдати ракетного удару проти цивільних цілей по всій Європі, так само, як вони зробили в Україні", – каже Годжес.

Він переконаний, що їх (росіян) абсолютно не хвилює міжнародне право чи повага до прав цивільних.

Так, американський генерал-лейтенант припускає, що опісля можливого нападу РФ на країни – члени НАТО може також бути масштабна кібератака проти транспортної інфраструктури – так росіяни намагатимуться завадити країнам швидко діяти.

"Я не вважаю, що вони (росіяни) мають можливість захопити Європу. Але вони дійсно націлені на те, щоб знищити НАТО. Про це йдеться і я думаю, це може бути їх метою. Є інші варіанти, які вони розглядають, – фокусуватися трохи вище на північні території. Росіяни також хочуть домінувати в Арктиці... Полярна крижана шапка змінюється, тане лід, там стає все більше комерційних перевезень, особливо з Китаю. Росія хоче це контролювати, тоді, як я уявляю собі, раніше увага була сконцентрована насамперед з боку Північної Норвегії та Фінляндії", – додав він.

Що говорять в НАТО?

Наприкінці січня цього року високопоставлені генерали блоку заявили, що альянс може мати лише три роки до можливих російських ракетних атак на військову інфраструктуру в Європі, зокрема в Німеччині. 

А перед цим НАТО закликало мешканців Заходу готуватися до війни з РФ. Так, голова Військового комітету Північноатлантичного альянсу Роб Бауер заявив, що Росія розглядається блоком як одна з головних загроз. А у разі війни до протистояння будуть залучені не лише військові – суспільство має розуміти це.

"Той факт, що маємо бути готові до атаки з боку Росії, – не новина сам по собі. Ми, оборонний альянс, маємо бути готові, і ми є готові. Але ми удосконалюємося, щоб бути готовим з більшою кількістю людей, з кращими можливостями у деяких районах", – сказав Бауер. 

Сценарій НАТО

Додамо, напередодні у німецьких ЗМІ з'явилася інформація, що альянс планує провести в лютому масштабні навчання за сценарієм нападу Росії на блок.

Навчання мають намір організувати в Північній Норвегії, а іншими місцями маневрів, що плануються, називають Литву та Угорщину. Бундесвер надасть 12 тис. солдатів, а також 3 тис. транспортних засобів і 30 літаків. Британці ж надають авіаносець і кілька винищувачів F-35.

Сценарій навчань – напад Росії на територію союзників, що призводить до застосування статті 5 Договору НАТО. Згідно з нею збройний напад на одного чи кількох союзників розглядається як напад на всіх.

Планується, що це будуть найбільші навчання з часів закінчення холодної війни. Останні маневри альянсу, масштабніші за заплановані, відбулися до розпаду Радянського Союзу – у 1988 році. Тоді було залучено близько 125 тис. солдатів.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму