USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Посли ЄС погодили додаткові 2 млрд євро для фонду, з якого фінансують зброю для України

Це рішення – чіткий сигнал, що Євросоюз налаштований і далі надавати військову підтримку Україні
посли ЄС
Джерело: відкриті джерела

Посли країн Європейського Союзу на зустрічі 8 березня погодили виділення додаткових 2 млрд євро для Європейського фонду миру, з якого фінансують військову допомогу країн-членів для України. Про це оголосило шведське головування у своєму Twitter.

"Сьогодні посли ЄС затвердили додаткові 2 млрд євро для Європейського фонду миру (European Peace Facility). Це рішення – чіткий сигнал, що ЄС налаштований і далі надавати військову підтримку Україні та іншим партнерам", – зазначають у повідомленні. 

В ЄС можуть прийняти рішення про спільну закупівлю боєприпасів для України

Країни Європейського Союзу можуть домовитися про спільну закупівлю боєприпасів для України вже наступного місяця. Про це пише Bloomberg.

Видання зазначає, що Естонія запропонувала інвестувати в цей проєкт близько 4 мільярдів євро. І отримала попередню підтримку з боку Нідерландів і Румунії.

Це питання буде обговорене на рівні голів МЗС країн ЄС у понеділок, 20 лютого, у Брюселі. А остаточне рішення може бути прийняте у березні.

Аргументи міністрів країн Євросоюзу

Нідерланди підтримують ідею спільної закупівлі боєприпасів. Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен. За її словами, боєприпаси – це проблема, бо Україні потрібна велика кількість, а ЄС своєю чергою також потрібно збільшити свої запаси

"Зараз ми робимо це на національному рівні, а робити це в більших масштабах – це те, що я б також підтримувала і заохочувала", - сказала міністр.

Видання зазначає, що українські та російські війська щодня використовують десятки тисяч артилерійських снарядів. І, незважаючи на ефективне їх використання, ми витрачаємо снарядів більше, ніж Європа може їх виробляти.

"Від нас залежить, щоб вони отримували більший потік. Ми не можемо продовжувати діяти в тому ж темпі, що і зараз, швидкість має вирішальне значення – як для України, так і для нас", – наголосила Оллонґрен.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу своєю чергою зазначив, що альтернативи спільному підходу до інвестицій і закупівель на цей момент практично немає, оскільки ринок сам по собі не зможе витримати масове розширення без державних гарантій.

"Їм потрібна певна стабільність", – додав він зазначивши, що ситуація зі спільними закупівлями снарядів схожа на ситуацію із закупівлями вакцин під час пандемії коронавірусу.

А міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску назвав цю ідею "цікавою". Однак зауважив, що йому потрібно вивчити деталі.

"Спільні зусилля будуть більш ефективними", – додав він.

Bloomberg зазначає, що президент Франції Еммануель Макрон також розглядає можливість спільних закупівель боєприпасів. А прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна організовує коаліцію для фінансування виробництва боєприпасів для України, до якої входить Естонія.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас наголосила необхідність збільшення потужностей європейської оборонної промисловості.

"Росія виробляє боєприпаси у три зміни. Чому європейська оборонна промисловість не робить так само? Вони кажуть, що це через відсутність замовлень. Вони кажуть: "Якщо у нас немає замовлень, ми не можемо робити інвестиції", – зазначила Каллас.

Раніше ми писали про те, як війна в Україні стимулює європейський попит на зброю США. Також ми детально розповідали, як війна в Україні допомогла західним оборонним компаніям подолати кризу.

Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства