USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В "Укренерго" розповіли, чи вплинув удар РФ по Одещині на роботу енергосистеми

Станом на середину листопада масованих атак на енергосистему поки не було
Одеса світло

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький зазначив, що удар, який РФ завдала по енергооб'єкту в Одеській області у суботу, 18 листопада, не вплинув на роботу української енергосистеми. Про це чиновник сказав в ефірі телемарафону.

За словами Кудрицького, необхідно зберігати інформаційну тишу.

"Не може надавати деталей про те, який саме об'єкт був ушкоджений, але зазначив, що це був об'єкт регіонального значення. Росіяни тяжіють до обстрілу енергообєктів в областях, де розташовані такі великі міста як Київ, Харків, Дніпро, Львів та інші, тому енергетики приділяють підвищену увагу захисту об'єктів, розташованих в цих регіонах", - сказав Кудрицький.

І додав, що станом на середину листопада масованих атак на енергосистему поки не було, додавши, що торік армія РФ почала обстрілювати енергетику вже з 10 жовтня.

"Але з усім тим у нас немає права розслаблятися, звичайно ж, всі енергетики і Сили оборони готуються до того, щоб відбивати можливі російські атаки на енергосистему цієї зими", - пояснив очільник.

Кудрицький відзначив, що щільність української ППО наразі є набагато більшою, ніж у жовтні минулого року, тому противнику буде набагато важче атакувати енергосистему. Також запевнив, що навіть у разі пошкоджень енергооб'єктів унаслідок російських атак, енергосистема не сколапсує та не буде знищена.

"Навіть якщо будуть перерви в електропостачанні, однак, енергосистема виживе", - сказав голова правління.

Кудрицький, крім того, ствердив, що навесні, як і минулого року, ймовірно, усі споживачі матимуть світло.

Атаки на енергосистему

Єдине, що може дійсно зробити зле українській енергосистемі, – це масовані ракетні удари росіян. І саме масовані, зауважив експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев в ефірі UWN.

На думку аналітика, поодинокі іранські дрони або навіть обстріли в кількості декілька десятків ракет "погоди не зроблять".

"Тобто тут навіть за таких умов щільність протиповітряної, протидронової оборони України є набагато вищою, ніж торік і в минулому опалювальному сезоні. Тож навіть до таких ударів енергетична система готова, завдячуючи Силам оборони, але масовані сто ракет і більше можуть спричинити виведення з ладу окремих енергетичних об’єктів.  Тоді, скоріше за все, в тих регіонах, які будуть під обстрілами і постраждають найбільше, будуть запроваджені графіки стабілізаційних вимкнень окремих категорій і втім вони не будуть тривалішими, ніж це було рік тому й не охоплять всю Україну, як це було минулого року", – сказав експерт.

При цьому додав, що є певні застереження – стосуються насамперед тих міст і тих населених пунктів, які розташовані вздовж фронту.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ з'явилася інформація щодо застосування в Україні графіків відключень електроенергії з 1 жовтня 2023 року.

Проте пізніше Міненерго повідомило, що не планує відключати побутових споживачів від електроенергії під час усього осінньо-зимового періоду.

Читайте також:
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено
Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян