USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні зросла кількість викраденої та втраченої зброї

Найбільше зникло рушниць та автоматів
зброя
Джерело: відкриті джерела

В Україні від початку повномасштабного вторгення кількість викраденої та втраченої зброї різко зросла. Зокрема, найбільше зникло рушниць та автоматів.

"Загалом за неповних два роки було втрачено і викрадено понад 178 тисяч одиниць зброї. Найбільше зникло рушниць та автоматів, а найчастіше втрачають та викрадають зброю на Запоріжжі", – повідомляють в Опендатабот.

Так, від початку великої війни зафіксовано 178 818 одиниць втраченої та викраденої зброї – це 30% від загальної кількості зброї у реєстрі за весь час. Найстаріший запис в реєстрі датовано 1920 роком.

До прикладу, лише за лютий 2022 року обсяг викраденої та втраченої перевищив весь показник за 2021 рік: 24,6 тис. одиниць за місяць проти 19,8 тис. – за весь попередній рік. У 2023 році ситуація стабілізувалась, проти все ще не сягла показників відносно мирного 2021-го. За неповних 11 місяців кількість втраченої та загубленої зброї зменшилась – до 65,3 тис. одиниць.

Що цікаво: з лютого 2022 року переважну більшість – 80% – зброї було втрачено й лише 20% – вкрадено. Найбільше втрачають та крадуть такий вид зброї, як:

  • рушниці мисливські (28,46%)
  • автомати (24,93%)
  • карабіни (12,89%).

За моделлю втраченої та викраденої зброї лідирують АК74 (15,21%), ПМ (8,98%), та СКС (6,53%).

Географія втраченої та викраденої зброї

Від початку повномасштабного вторгнення найбільше викрадень зброї зафіксовано в Сумській області (10 234 одиниці), а найбільше втраченої – у Запорізькій (28 076 одиниць).

Загалом найбільше втрат та крадіжок зброї зафіксовано у Запорізькій (29 053 одиниці), Донецькій (27 031 одиниця), та Луганській (21 524 одиниці) областях.

Джерело: Опендатабот

Про Реєстр зброї

Дані у Реєстрі втраченої та викраденої зброї охоплюють інформацію як про цивільне, так й про військове озброєння. Відомості вносяться до реєстру для подальшого відстеження – це важливо для правильного списання та постановки зброї у розшук.

Військовослужбовці використовують спеціальну форму списання, де вказують причину зникнення або виходу зброї з ладу. Схожий процес відбувається й з фіксацією втрати озброєння цивільними. Якщо ж зброю було викрадено, то власник має зафіксувати факт крадіжки та подати відповідну заяву в правоохоронні органи для внесення інформації до реєстру.

Додамо

За час повномасштабної війни співробітники Нацполіції почали вилучати в рази більше зброї, аніж це було у мирний час. 

"По зброї інтенсивно працюємо. Вилучається в рази більше, ніж в мирний час. Вилучаємо на блокпостах, в схронах, в рамках оперативних закупок. Їх ми провели 588 тільки за цей рік, 4 тис. одиниць зброї вилучили. Загалом це понад 1,5 млн набоїв, більше ніж 13 тис. гранат, 2 тонни вибухових речовин, 14 тис. боєприпасів", – розповів голова Національної поліції Іван Вигівський.

Раніше ми повідомляли, що уряд схвалив законопроєкт про декларування зброї. Зазначалося, що законопроєкт серед іншого пропонує визначити вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, що підлягають та не підлягають декларуванню. Окрім того, документ передбачає заборону на передачу цивільними особами вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, отриманої або задекларованої, іншим особам, окрім передачі органам Національної поліції України.

Теги: зброя
Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ