USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Нацполіція сьогодні вилучає зброї в рази більше, ніж у мирний час: Як, де та скільки?

Наразі громадяни мають зброю, яку видавали на початку повномасштабного вторгнення Росії, також і трофейну
Іван Вигівський
Джерело: МВС

За час повномасштабної війни співробітники Нацполіції почали вилучати в рази більше зброї, аніж це було у мирний час. Наразі громадяни мають зброю, яку видавали на початку повномасштабного вторгнення Росії, також і трофейну. Тож наразі країна потребує відповідного закону про її облік. На цьому наголосив голова Національної поліції Іван Вигівський, передає Інтерфакс Україна.

"По зброї інтенсивно працюємо. Вилучається в рази більше, ніж в мирний час. Вилучаємо на блокпостах, в схронах, в рамках оперативних закупок. Їх ми провели 588 тільки за цей рік, 4 тис. одиниць зброї вилучили. Загалом це понад 1,5 млн набоїв, більше ніж 13 тис. гранат, 2 тонни вибухових речовин, 14 тис. боєприпасів", – розповів Вигівський.

За його словами, наразі в Україні залишилося понад 300 блокпостів, на яких також вилучають зброю, зокрема трофейну.

"Розуміємо, що сьогодні громадяни мають зброю, яка видавалася на початку війни, і трофейну. Усі її зберігають, тому що не розуміють, коли війна закінчиться", – уточнив глава Нацполіції.

Зазначається, що у цьому контексті він наголосив на необхідності ухвалення Верховною Радою законопроєкту щодо обліку зброї в Україні.

"Законопроєкт про облік зброї ми рухаємо: щоб громадяни принесли зброю, ми її облікували й віддали назад людям до кінця війни. Після закінчення воєнного стану протягом 90 діб громадяни повинні будуть здати її. Поки цей законопроєкт в парламенті на другому читанні", – пояснив Вигівський.

За словами голови Нацполіції, українське суспільство зі зрозумілих причин хоче володіти зброєю та почуватися більш захищеним, але водночас має з'явитися і культура поводження зі зброєю.

"Можливо, спочатку потрібно буде дозволити володіння зброєю тим, хто вже має певний досвід і історію – хто володів мисливською або травматичною зброєю і не порушував правила принаймні п’ять років. Можливо, встановити якийсь період у три-п’ять років і дозволити спочатку купувати гладкоствольну і травматичну зброю. Аби людина довела, що виконує всі норми закону. І тоді вже можна дозволяти їй вогнепальну короткоствольну зброю", – зауважив Вигівський.

Також голова Нацполіції наголосив, що на сьогодні він проти носіння короткоствольної вогнепальної зброї на вулицях.

Раніше ми повідомляли, що уряд схвалив законопроєкт про декларування зброї.

Зазначалося, що законопроєкт серед іншого пропонує визначити вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, що підлягають та не підлягають декларуванню. Окрім того, документ передбачає заборону на передачу цивільними особами вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, отриманої або задекларованої, іншим особам, окрім передачі органам Національної поліції України.

Читайте також:
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, – Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, – Bild
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця