USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні змінили правила декретної відпустки для вагітних

Тепер вагітні мають право почати декретну відпустку пізніше
вагітна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кабмін дозволив вагітним жінкам починати декретну відпустку за власним бажанням пізніше 30 тижня вагітності. Про це йдеться на урядовому порталі.

Там нагадали, що нещодавно ВР ухвалила закон, згідно з яким вагітна жінка має право розпочати декретну відпустку пізніше. Тепер же він реалізовуватиметься на практиці.

Які правила були раніше?

Якщо жінка спостерігалася у лікаря під час вагітності, лікар із початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) за категорією "Вагітність та пологи", і з цієї дати жінка мала йти в декретну відпустку.

На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Якщо ж жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити, але при цьому кількість днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно кількості днів, які вона продовжувала працювати.

Крім того, зменшувався і розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.

Правила змінилися

Тепер вагітні за власним бажанням зможуть після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Якщо вона хоче почати відпустку з 30 тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно - за замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30 тижня вагітності.

Якщо ж жінка хоче продовжувати працювати і після 30-го тижня, вона під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності подає заяву лікареві, який веде її вагітність, і зазначає в ній дату, з якої має бути сформований МВТН.

Якщо у неї пологи трапляться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформовано з дати пологів. Такий процес не вплине на загальну тривалість МВТН та відпустки відповідно.

Як відомо, стандартний строк МВТН становить 126 календарних днів, але для жінок, у яких народилося кілька дітей або були ускладнені передчасні пологи, цей строк подовжується ще на 14 днів.

Жінка може продовжити роботу, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді й буде сформовано медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила за основу зміни у Сімейному кодексі, які стосуються розірвання шлюбу. Якщо закон ухвалять в цілому, то можна розривати шлюб під час вагітності дружини.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні