USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В Україні змінили правила декретної відпустки для вагітних

Тепер вагітні мають право почати декретну відпустку пізніше
вагітна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кабмін дозволив вагітним жінкам починати декретну відпустку за власним бажанням пізніше 30 тижня вагітності. Про це йдеться на урядовому порталі.

Там нагадали, що нещодавно ВР ухвалила закон, згідно з яким вагітна жінка має право розпочати декретну відпустку пізніше. Тепер же він реалізовуватиметься на практиці.

Які правила були раніше?

Якщо жінка спостерігалася у лікаря під час вагітності, лікар із початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) за категорією "Вагітність та пологи", і з цієї дати жінка мала йти в декретну відпустку.

На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Якщо ж жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити, але при цьому кількість днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно кількості днів, які вона продовжувала працювати.

Крім того, зменшувався і розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.

Правила змінилися

Тепер вагітні за власним бажанням зможуть після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Якщо вона хоче почати відпустку з 30 тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно - за замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30 тижня вагітності.

Якщо ж жінка хоче продовжувати працювати і після 30-го тижня, вона під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності подає заяву лікареві, який веде її вагітність, і зазначає в ній дату, з якої має бути сформований МВТН.

Якщо у неї пологи трапляться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформовано з дати пологів. Такий процес не вплине на загальну тривалість МВТН та відпустки відповідно.

Як відомо, стандартний строк МВТН становить 126 календарних днів, але для жінок, у яких народилося кілька дітей або були ускладнені передчасні пологи, цей строк подовжується ще на 14 днів.

Жінка може продовжити роботу, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді й буде сформовано медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила за основу зміни у Сімейному кодексі, які стосуються розірвання шлюбу. Якщо закон ухвалять в цілому, то можна розривати шлюб під час вагітності дружини.

Читайте також:
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років
Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців