USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

В Україні зареєстровані 23 тисячі пацієнтів з ПТСР, - Ляшко

Інформацію щодо кількості військових, які мають ПТСР оприлюднять лише після закінчення війни
ПТСР

ПТСР. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

За 2023 рік в електронній системі охорони здоров'я було зареєстровано 23 тисячі пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону.

"За 2023 рік в електронній системі охорони здоров'я було 23 тисячі діагнозів", - сказав він.

При цьому, інформація щодо військових поки не розголошується. Її оприлюднять після закінчення війни.

Міністр зазначив, що ПТСР є виліковним, хоча цей процес є нелегким. Тож, при наявності симптомів, варто звернутися до психолога чи до сімейного лікаря, аби уникнути подальших ускладнень.

Ляшко наголосив, що лікувати ПТСР набагато довше і важче аніж профілактувати.

"Ми в пошуках іноваційних методів лікування, і ми в Україні відкриті для проведення клінічних досліджень. Зараз на базі нашого центру "Лісова поляна" в Пущі Водиці розпочинаємо більш детально вивчати психоделічну терапію і готові робити клінічну базу для того, щоб це вчити. Тому треба в цьому напрямку рухатися", - розповів міністр.

Що варто знати про ПТСР?

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) – це хронічне порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події. Як зазначають в Міністерстві охорони здоров’я, близько 8% чоловіків та 20% жінок, що пережили травматичні події, мають ПТСР. 

Хто може стикнутися із ПТСР?

  • ветерани війни
  • цивільні, що перебувають в зоні бойових дій
  • жертви сексуального чи/та фізичного насильства
  • полонені та жертви катування
  • жертви торгівлі людьми, сексуального рабства
  • жертви чи свідки постійного домашнього насильства
  • жертви булінгу, в тому числі у школі
  • діти, що зазнають неглекту (ними не займаються, навіть не годують, занапащені батьками діти), фізичного та сексуального насильства
  • свідки терактів
  • люди, що перебували в зоні стихійного лиха
  • жінки, що пережили травматичні пологи і зазнали жорстокого ставлення медичного персоналу.

Втім, не всі люди, що потрапили в згадані ситуації, розвивають ПТСР. 

Як проявляється ПТСР?

Людей, які стикнулися з ПТСР тривожать постійні думки про травматичну подію.

"Вони виникають мимоволі, сняться, або вертаються як флешбеки (старий спогад, який знову яскраво повернувся), коли якійсь тригер нагадує про травму", - кажуть в МОЗ.

Життя в повній бойовій готовності. Така людина миттю займається, дратується, тривожиться і переймається думками про власну безпеку. Тривожність може проявлятися в порушеннях сну, уважності чи мати фізичне відображення: закрепи, нетравлення, гіпертонус м’язів чи тахікардія.

Уникнення згадок про травму. Небажання говорити про подію чи бути поруч із людьми, що про неї нагадують. Емоційна порожнеча, відсторонення від близьких та втрата інтересу до колись улюблених речей.

Панічні атаки. Відчуття сильного страху, поверхневе дихання, запаморочення, нудота, прискорене серцебиття і біль за грудиною.

Хронічний біль. Це можуть бути головні болі, діарея, відчуття стиснення і печії за грудиною, судоми, біль в попереку.

Також симптомами може бути недовіра до людей, зловживання алкоголем, сигаретами чи наркотиками, проблеми в стосунках, суїцидальні думки.

Додамо

Новини за темою: Близько 10 мільйонів українців можуть страждати від ПТСР, – ВООЗ

Раніше ми повідомляли, що за перші два місяці 2024 року в Україні діагноз ПТСР встановили майже такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021-й рік.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України