USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

За перші два місяці 2024 року в Україні діагноз ПТСР встановили майже такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021-й

Не лише війна, а будь-яка подія, що несе в собі загрозу смерті або цілісності, може стати передумовою для розвитку ПТСР
ПТСР

ПТСР. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Кількість пацієнтів зі встановленим діагнозом посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) в Україні зростає. Так, у 2023 році кількість пацієнтів із ПТСР зросла майже в чотири рази в порівнянні з 2021-м, а за перші два місяці 2024 року діагноз встановили фактично такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021 рік, повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

Протягом останніх двох років в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) фіксується значне збільшення пацієнтів зі встановленим діагнозом посттравматичний стресовий розлад. За різними оцінками, ПТСР може розвиватися у 12–20% людей, які пережили травматичну подію або були свідками такої.

"Якщо взяти складні розлади, такі як ПТСР, є чітка світова статистика про плюс-мінус 15–20%, у яких він може розвинутися, якщо людина відчувала величезну травматизацію. І частина з цих 20% може достатньо швидко відновитися внаслідок гарної реабілітації, власної цілісності. Не треба думати, що всім буде потрібне лікування, що у всіх буде ПТСР, – це міф, який ми постійно розвінчуємо, він буде у невеликої кількості людей", – говорить директорка Центру психічного здоровʼя та реабілітації "Лісова поляна" МОЗ України Ксенія Возніцина.

За даними НСЗУ, показники у розрізі цифр за роками виглядають так:

  • 2021 рік – 3167 пацієнтів;
  • 2022 рік – 7051 пацієнт;
  • 2023 рік – 12 494 пацієнти;
  • 2024 рік – 3292 пацієнти (станом на 06.03.2024).

Більше про ПТСР

Не лише війна, а будь-яка подія, що несе в собі загрозу смерті або цілісності, може стати передумовою для розвитку ПТСР. При цьому досвід переживання воєнних дій не обовʼязково призводить до такого діагнозу. Це залежить від стійкості людини, обставин, наявної підтримки та інших факторів.

Але, беззаперечно, повномасштабна війна значною мірою вплинула на життя і психічний стан українців, додають у МОЗ.

"Для сформованого ПТСР характерне постійне переживання травми, тригери-нагадування, флешбеки, інтрузії – спогади з минулого, які втручаються в теперішнє і заважають жити. Це постійне повернення до травми, людину відкидає в ті події. Є і повернення до минулого і говорити про нього важко. Уникнення згадувань про травмівну подію – це найбільш характерний та небезпечний симптом", – пояснює Возніцина.

На ПТСР страждають незалежно від статі й віку. Симптоми розладу можуть виникати в короткий або тривалий період після травматичної події, як правило, протягом перших трьох місяців.

Як проявляються симптоми:

  • через гіперзбудженість;
  • перепроживання травматичних подій;
  • проблеми із памʼяттю та емоційною сферою;
  • порушення сну;
  • надмірну втому;
  • дратівливість;
  • головні болі;
  • намагання уникнути всього, що нагадує про травмуючу подію тощо.

При цьому варто розуміти, що ПТСР є здебільшого виліковним і успішно минає у більшості пацієнтів/ок. У разі появи перших симптомів необхідно якомога швидше звернутися по допомогу.

Додамо

Протягом життя люди стикаються з різноманітними викликами та проблемами, і війна в нашій країні – не виняток. Сім'я для людини, яка перебуває в бойових діях, є тим чинником, що впливає на її психоемоційний стан. Це підтримка, в моменти відпустки – часткове відновлення, відчуття потрібності, стан довіри. Але це не завжди так. Інколи трапляється інакше – військові не хочуть їхати додому або розлучаються на відстані.

Тож з питанням, чому іноді бійці з фронту не хочуть повертатися до дружин в мирне життя, UWN звернувся до психологині Валентини Чайки. Експертка прокоментувала, чому так відбувається та порадила дружинам, як діяти, якщо така ситуація все ж таки виникла.

За словами психологині, причини відчуженої поведінки серед чоловіків-захисників різні, але всіх їх поєднує одне – психологічний вплив війни.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат