USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

В Україні за минулий рік зріс рівень бідності: Світовий банк озвучив цифри

Крім того, збільшився рівень безробіття
бідінсть

Українець показує американському волонтеру свої військові відзнаки під час роздачі безкоштовного хліба в Ірпені під Києвом

Джерело: The Guardian

У 2022 році в Україні рівень бідності зріс з 5,5% до 24,2%, штовхнувши до скрути 7,1 мільйона людей. Разом з тим між містом і селом спостерігається великий розрив, а найбільш відчутні наслідки зубожіння  – саме у сільській місцевості. Про це йдеться у нещодавньому звіті Світового банку, пише The Guardian.

"Враховуючи, що безробіття неофіційно становить 36%, а інфляція досягла 26,6% наприкінці 2022 року, в майбутньому все більше українців можуть опинитися за межею бідності", – заявив регіональний директор установи зі Східної Європи Аруп Банерджі.

Відзначається, що в Україні здорожчали їжа та автомобільне паливо. Ціна на деякі речі виросла на 40–50%. До прикладу, до повномасштабної війни зробити мінімальні закупи в супермаркеті Ірпеня, що на Київщині, можна було на 200 гривень, а зараз доведеться витратити 400–500 гривень.

Водночас економіст Олена Білан прогнозує поглиблення фінансової кризи. І уточнює, що без величезного пакета фінансової підтримки з боку міжнародної спільноти ситуація була б ще гіршою.

"Спостерігаємо падіння ВВП на 30% переважно тому, що Україна експортує 80% своїх товарів через порти, до яких вона більше не має доступу. У країні була інфляція у 26% – знову ж таки, що могло бути й гірше – але зарплати людей також залишилися незмінними, а валюта знецінилася стосовно долара на 20%", – розповіла експертка.

Новини за темою: 50 тисяч українців отримають додаткові виплати

Білан переконана, що найбільшою проблемою українців буде створення нових робочих місць – особливо для молоді, яка втратила роботу. 

Додамо, що війна в Україні, висока інфляція та більш жорстка монетарна політика призведуть до сповільнення росту рівня зайнятості у світі. За оцінками Міжнародної організації праці (МОП) зростання зайнятості різко сповільниться до 1% цього року порівняно з 2% у 2022 році.

Читайте також:
Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg
Маяк для отримання чергового траншу: Парламент ухвалив закон про реформування фінансових ринків Маяк для отримання чергового траншу: Парламент ухвалив закон про реформування фінансових ринків
В Україні 20% підприємств зазнали руйнувань внаслідок війни В Україні 20% підприємств зазнали руйнувань внаслідок війни
Світовий банк очікує сповільнення зростання ВВП України у 2024 році Світовий банк очікує сповільнення зростання ВВП України у 2024 році