USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

В Україні встановлять нові вимоги до джемів, желе та мармеладу

Відповідний документ спрямований на гармонізацію європейського та українського законодавства
Джем
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні встановлять нові правила до якості та маркування джемів, желе та мармеладу. Проєкт наказу "Про затвердження Вимог до фруктових джемів, желе, мармеладу та підсолодженого каштанового пюре" розміщено для обговорення на офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства.

"Проєктом наказу пропонується затвердити вимоги щодо термінології, якісних характеристик, маркування, етикетування фруктових джемів, желе, мармеладів та підсолодженого каштанового пюре з метою забезпечення безперешкодного функціонування ринку та створення умов для інформування споживачів про властивості цих продуктів, в тому числі шляхом їх маркування", – йдеться у документі.

Проєкт спрямований на гармонізацію європейського та українського законодавства.

Зазначається, що метою наказу також є реалізація права споживачів харчових продуктів на отримання достовірної інформації про наявні в обігу фруктові джеми, желе, мармелади та підсолоджене каштанове пюре.

Також, як ідеться у пояснювальній записці, "реалізація наказу матиме позитивний вплив на ринкове середовище завдяки забезпеченню внутрішнього ринку якісною продукцією, посиленню експортного потенціалу вітчизняних виробників відповідною продукцією з переробки фруктів, захисту ринку від недобросовісної конкуренції".

Очікується, що з його ухваленням буде законодавчо врегульовано відносини між господарюючими суб'єктами, які провадять свою діяльність на ринку фруктових джемів, желе, мармеладів, підсолодженого каштанового пюре, та контролювальними органами, регламентовано їх права та обов'язки.

"Передбачений проєктом наказу механізм перехідного періоду дасть змогу мінімізувати фінансові ризики, пов'язані з оновленням маркування споживчої упаковки", – зазначено у документі.

Пропозиції та зауваження до наказу просять надсилати до 11 лютого на е-mail: [email protected].

Нагадаємо, що, за даними Мінагрополітики, у 2023 році українці стали їсти менше свинини, але більше м'яса птиці. Загалом споживання свинини, яловичини та м'яса птиці зросло з 54,1 кг на особу у 2022 році до 54,7 кг – у 2023-му.

Читайте також:
Міністр Сольський подав у відставку Міністр Сольський подав у відставку
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало
Польща проаналізує, чи варто забороняти імпорт російських продуктів харчування Польща проаналізує, чи варто забороняти імпорт російських продуктів харчування