USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Через велику війну в Україні знищено 30% потенціалу агросектора, а майже 20% сільгоспземель – окуповані

Сільгоспвиробники зазнають значних збитків, і питання підтримки аграріїв дуже актуальне, вважають у Мінагрополітики
спалене зерно
Спалене окупантами зерно
Джерело: відкриті джерела

Внаслідок повномасштабної війни в Україні було знищено близько 30% усього потенціалу агросектора. І майже 20% сільськогосподарських земель окуповано, розповів Державний секретар Міністерства аграрної політики та продовольства України Віктор Канцурак.

За словами посадовця, виклики перед аграрним сектором через велику війну – безпрецедентні. Сільгоспвиробники зазнають значних збитків, і питання підтримки аграріїв дуже актуальне.

"Було знищено близько 30% усього потенціалу агросектора, майже 20% сільськогосподарських земель – окуповано. Великі площі заміновані або забруднені вибухонебезпечними предметами. Державний аграрний реєстр та Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві були створені саме з метою підтримки аграріїв", – сказав Канцурак.

Членкиня правління фонду Інесса Андрієтті додала, що більша частина аграріїв планують розширити виробничі площі і залучити для цього інвестиції. Про це свідчать опитування серед понад 2 тисяч малих фермерів.

"56% агровиробників у 2024 році мають намір розширити виробництва, а 53% фермерів збираються отримати інвестиційні кредити на придбання землі", – зазначила Андрієтті.

Водночас голова правління фонду Олег Приходько запропонував банкам долучатися до співпраці. Адже це "значно розширить можливості щодо кредитування якомога більшої кількості зацікавлених аграріїв".

Новини за темою: Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн

Втрати агросектора через війну

Ще торік західні ЗМІ писали, що російські війська націлені на поля України та сільгоспобладнання, щоб заморити українців голодом та зруйнувати одну з найважливіших рушійних сил економіки країни. А за оцінками Всесвітньої організації з розмінування, міни та вибухові речовини могли забруднити територію розміром із Велику Британію.

Крім того, українські аграрії не могли використовувати приблизно 25% посівних площ через ведення бойових дій або тимчасову окупацію територій.

Також позаминулого сезону загальна площа посівів озимої пшениці становила 7,2 млн га, з яких 1,8 млн га знаходилися на тимчасово окупованих територіях. Водночас на ТОТ була шоста частина врожаю пшениці.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС