USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В Україні відкриють мовні курси для військових

Деякі військові вже підготували скарги про порушення мовного закону
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні відкриють мовні курси для військовослужбовців Збройних сил, які хочуть удосконалити свої знання державної мови. Про це поінформував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Telegram.

Як повідомляється, Кремінь обговорив важливість застосування державної мови у Збройних силах України та інших військових формуваннях з оборонцями зі 150-го навчального центру командування Сил територіальної оборони ЗСУ.

"Дехто з військових уже підготував свої скарги на нашу адресу, адже фіксують порушення і в столиці, і в багатьох регіонах півдня і сходу. Водночас домовились про відкриття мовних курсів для військовослужбовців, які хочуть удосконалити свої знання і належно підготуватися до іспиту на визначення рівня володіння державною мовою. Радо сприятиму і в питаннях створення такої мережі, й в інших військових формуваннях", – сказав він.

Нагадаємо, згідно з дослідженням німецьких та британських науковців, в українському сегменті X після початку повномасштабного вторгнення почала стрімко переважати українська мова.

Вдалося зʼясувати, що збільшення вживання української мови в соцмережах в Україні існувало вже після Євромайдану та російської анексії Криму у 2014 році, але саме після початку вторгнення стався різкий перехід.

Дослідники зазначають, що на початку 2020 року у Х переважала російська мова, проте з часом її кількість поступово зменшувалася. Значний перехід стався спочатку після повідомлень про мобілізацію російських військ у листопаді 2021 року та вже після початку російської агресії у лютому 2022 року.

У дослідженні йдеться, що середня інтенсивність твітів російською від 2020 року лишалася практично незмінною аж до листопада 2021 року. З цього моменту протягом кількох місяців можна було спостерігати зниження на 21%. Для англійської мови – все навпаки. Після листопада 2021 року спостерігається різке зростання на 107%.

Щодо української мови, то йдеться більше про довгострокове зростання приблизно на 43% до початку повномасштабної агресії. Воно трохи призупинилося незадовго по 22 лютого, але значно прискорилося після – аж на 87%.

Читайте також:
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині
Окупанти захопили село Прогрес на Донеччині, – DeepState Окупанти захопили село Прогрес на Донеччині, – DeepState
У розкраданні 138 млн грн, виділених на потреби армії, підозрюють 30 службовців У розкраданні 138 млн грн, виділених на потреби армії, підозрюють 30 службовців