USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В Україні пропонують заборонити сайти і програми, розробники яких перебувають під санкціями

Закон більшою мірою націлений проти російських програм і сервісів
уряд кабмін
Засідання Кабміну Дениса Шмигаля
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України підтримав законопроєкт, яким пропонується заборонити сайти і програми, розробники яких перебувають під українськими санкціями. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук і глава Мінцифри Михайло Федоров.

"Законопроєктом пропонується внести зміни до ЗУ "Про санкції", визначивши нові види секторальних санкцій, зокрема, заборону розповсюдження та використання на території України юридичними особами програмних продуктів, складові яких мають походженням іноземну державу, до якої застосовано санкції відповідно до ЗУ "Про санкції", або розробником чи суб'єктом авторського права яких є юридична (фізична) особа – резидент такої іноземної держави чи юридична особа, частка у статутному капіталі якої перебуває у власності такої іноземної держави", – повідомив Мельничук.

Окрім цього, пропонується заборонити використовувати програмні продукти від суб'єктів, які здійснюють терористичну діяльність, або розробниками чи суб'єктом авторського права яких є іноземні юридичні чи фізичні особи, до яких застосовано санкції.

Також обмеження можуть бути застосовані до програмних продуктів, створених з використанням вихідного або об'єктного коду програмних продуктів, їх частин, на які поширюються штрафні заходи.

Санкції проти російських програм

Як розповів глава Мінцифри Михайло Федоров, обмеження російських цифрових продуктів – це питання нацбезпеки України.

"Українські компанії не зможуть користуватися програмами, які створили в Росії або пов'язані з нею компанії. Також заблокують сайти і сервіси, що загрожують нацбезпеці. У законопроєкті пропонують заборонити доступ до сайтів, які належать людям або організаціям, що перебувають під санкціями", – пояснив він.

Як відомо, в Україні давно блокують російські сервіси, зокрема соціальні мережі та портали. Наприклад, у 2018 році під заборону потрапили соцмережі "Одноклассники" і "ВКонтакте", Яндекс, а також низка російського програмного забезпечення (зокрема популярна програма бухгалтерського обліку 1С).

Читайте також:
США запровадили посилені санкції проти Росії в IT США запровадили посилені санкції проти Росії в IT
ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії
Велика Британія запровадила санкції проти російських Повітряно-космічних сил Велика Британія запровадила санкції проти російських Повітряно-космічних сил
Хакери ГУР атакували низку російських компаній, причетних до війни в Україні Хакери ГУР атакували низку російських компаній, причетних до війни в Україні