USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

В Україні контролюватимуть рекламу азартних ігор

За порушення українців штрафуватимуть на понад 2 млн гривень
Азартні ігри
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

З 2 жовтня в Україні набули чинності посилені вимоги до реклами, якими забороняється ціла низка рекламної продукції, що просуває азартні ігри. Про це повідомили в пресслужбі Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей.

Так, під одну з вимог закону підпадає, якщо:

  • у рекламі азартних ігор використовуються люди, які не досягли 21-річного віку, у тому числі як фотомоделі;
  • реклама азартних ігор формує думку, що виграти в азартну гру нібито легко, і що участь в азартних іграх може бути джерелом доходів чи альтернативою роботі;
  • розміщується продукт азартних ігор;
  • рекламуються організатори азартних ігор, торгові марки та інші об'єкти права інтелектуальної власності без наявності ліцензії на провадження відповідного виду діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

"За порушення українців штрафуватимуть на суму до 2 010 000 гривень", – йдеться у пояснювальній записці.

Відзначимо, в Україні за період з 2021-го по 2023 рік (станом на квітень 2023 року, – ред.) зареєстрували 739 лудоманів (осіб із залежністю від азартних ігор, – ред.). Про це інформує платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".

"Так, лише протягом січня – березня цього року до реєстру включили 229 людей. Для порівняння, за весь 2022 рік до реєстру лудоманів внесли 315 осіб. Це було найбільше поповнення переліку за всі роки легальної роботи грального бізнесу в Україні. Дані за перші місяці 2023 року свідчать про те, що торішні показники можуть бути перевершені", – йдеться в повідомленні.

До речі, сукупний оборот легальної та нелегальної "ігорки" в Україні складає 12–15 млрд гривень на місяць. Тобто за рік ця сума сягає близько 180 млрд гривень.

Ми детально писали про основні схеми, які використовують ділки у гральному бізнесі для ухилення від сплати податків.

Новини за темою: Правоохоронці викрили мережу майже з 400 незаконних гральних закладів по всій Україні

Продакт-плейсмент та розміщення реклами в соцмережах – за новими умовами

Водночас з 2 жовтня в Україні запрацювали нові правила для розміщення реклами та рекламного контенту.

Зміни, що впроваджуються в законі 3136-IX, мають на меті створити справедливу ситуацію на рекламному ринку, враховуючи сучасні реалії та технологічний прогрес. Ці кроки є важливими для вступу України до Європейського Союзу, оскільки вони відповідають зобов'язанням, які Україна взяла на себе.

Що зміниться?

  • Продакт-плейсмент: рекламодавцям заборонено контролювали вміст та час виходу реклами і впливати на незалежність засобів масової інформації. Реклама також не повинна заохочувати до надмірної купівлі або споживання товарів. Також передбачаються обмеження для реклами тютюнових виробів, лікарських засобів, заборонених товарів та товарів, реклама яких не передбачена законом. Реклама, яка містить продакт-плейсмент, повинна інформувати про це глядача.
  • Реклама на YouTube, Facebook, Instagram та інших соцмережах: провайдери повинні додати маркування до програм або відео з рекламою та повідомляти споживачів. Також користувачі, що публікують власний контент з рекламою, повинні це позначати.
  • Електронні комунікації: Закон встановлює правила для розсилки реклами через електронну пошту, повідомлення, чат-боти та вебсайти. Документом заборонений спам без попередньої згоди споживача.
Читайте також:
США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено