USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Військовий облік жінок та штрафи за порушення порядку використання РРО: Що зміниться в Україні з 1 жовтня

зміни з 1 жовтня
Джерело: UWN

Другий місяць осені принесе для українців чимало нововведень. Відтак, всі жінки-медики мають з 1 жовтня прийти до військкоматів та стати на облік. А тих, хто порушуватиме порядок використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО), з 1 жовтня "каратимуть гривнею".

Серед іншого, починаючи з жовтня власникам автотранспорту не варто забувати вмикати ближнє світло фар за містом, інакше – штраф.

Про все детально – в матеріалі UWN.

Військовий облік жінок

З 1 жовтня цього року набирають чинності зміни до закону, яким встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням. Так, законом встановлюється, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних. 

Відтак, до військкоматів з 1 жовтня мають прийти всі жінки-медики (ось список), тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушери та фармацевти віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Законом встановлено, що винятком є вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці. Медики-матері також отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають трьох і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить у ЗСУ. Для цього необхідно прийти у військкомат і надати всі підтверджувальні документи.

Жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовими, можуть стати на облік за власним бажанням – ось перелік спеціальностей.

Як стати на облік жінкам – розповідаємо тут.

Разом з тим в МОЗ наголошують, що жодних змін (з 1 жовтня 2023 року) в умовах виїзду за кордон для жінок не буде. Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон незалежно від того, перебуває вона на військовому обліку чи ні.

Штрафи за відсутність касового апарату

Усі фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп, з 1 жовтня 2023 року мають використовувати РРО. Це реєстратори розрахункових операцій (РРО), а простіше кажучи – касові апарати.

Проте є ті категорії осіб, які можуть і не встановлювати РРО з 1 жовтня. До них належать:

  • ті, хто здійснює розрахунок на IBAN;
  • ті, хто приймає до оплати картки і надає послуги;
  • ті, чий бізнес зареєстрований у селах.

Втім, якщо ви все ж підпадаєте під ту категорію ФОП, що зобов'язані мати касові апарати – подбайте про їх наявність. Інакше – штраф.

Щодо штрафів, то ухвалено рішення їх трохи зменшити. Тепер, відповідно до закону 3219-IX, за незастосування РРО встановлена санкція у 25% (якщо порушення зафіксовано вперше) та 50% (за подальше недотримання закону) від вартості товару. Раніше ці суми були набагато вищими – 100% та 150% відповідно. 

Єдиним органом, який уповноважений перевіряти встановлення касових апаратів, їхнє правильне обслуговування та закриття звітів, є Державна податкова інспекція. Понад те, кожен свідомий громадян може звернутися до податкової у разі ненадання йому чеку, і тоді має бути проведена відповідна перевірка.

Тут варто нагадати, що до 1 серпня були обмеження щодо перевірок підприємців. Зараз перевірки відновилися, і за скаргу податкова може перевіряти таких осіб.

Продакт-плейсмент та розміщення реклами в соцмережах – за новими умовами

З 2 жовтня в Україні запрацюють нові правила для розміщення реклами та рекламного контенту.

Зміни, що впроваджуються в законі 3136-IX, мають на меті створити справедливу ситуацію на рекламному ринку, враховуючи сучасні реалії та технологічний прогрес. Ці кроки є важливими для вступу України до Європейського Союзу, оскільки вони відповідають зобов'язанням, які Україна взяла на себе.

Що зміниться?

  • Продакт-плейсмент: рекламодавцям заборонено контролювали вміст та час виходу реклами і впливати на незалежність засобів масової інформації. Реклама також не повинна заохочувати до надмірної купівлі або споживання товарів. Також передбачаються обмеження для реклами тютюнових виробів, лікарських засобів, заборонених товарів та товарів, реклама яких не передбачена законом. Реклама, яка містить продакт-плейсмент, повинна інформувати про це глядача.
  • Реклама на YouTube, Facebook, Instagram та інших соцмережах: провайдери повинні додати маркування до програм або відео з рекламою та повідомляти споживачів. Також користувачі, що публікують власний контент з рекламою, повинні це позначати.
  • Електронні комунікації: Закон встановлює правила для розсилки реклами через електронну пошту, повідомлення, чат-боти та вебсайти. Документом заборонений спам без попередньої згоди споживача.

З 1 жовтня 2023 року набуває чинності Закон України від 06.09.2022 №2573-IX "Про систему громадського здоров’я".

Відповідний закон містить чимало нових для української системи охорони здоров'я норм. Однак особливої уваги заслуговує стаття, у якій йдеться про обов’язкові медичні огляди.

Згідно з цією нормою обов’язкові медичні огляди організовуються і здійснюються у порядку, встановленому МОЗ. Дані про результати обов’язкових медичних оглядів працівників вносяться до їх електронної медичної книжки в електронній системі охорони здоров’я.

Також передбачено: працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, відсторонюються від роботи й можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Субсидії

Допомогу на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) українці отримуватимуть більшого розміру. Такі зміни пов’язані з настанням опалювального сезону, який триватиме з 1 жовтня по 30 квітня 2024 року і під час якого громадяни споживатимуть значно більше енергоресурсів. Як отримати субсидію – розповідаємо тут.

Вмикаємо ближнє світло фар за містом

Згідно з пунктом 9.8 Правил дорожнього руху (ПДР) України, з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути включені денні ходові вогні (ДХВ). Це стосується і двоколісного транспорту.

В оновленій редакції правил є також чітке визначення ДХВ: "Зовнішні світлові прилади білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу, установлені спереду транспортного засобу та призначені для покращення видимості транспортного засобу під час його руху у світлий час доби".

У разі відсутності ходових вогнів у конструкції транспортного засобу водії повинні вмикати ближнє світло фар.

Таке правило діє цілодобово, тобто і у світлий час доби – також.

Представники поліції регулярно нагадують водіям, що фіксований штраф за не включене ближнє світло фар в Україні призначається вже за первинного порушення. Так, штраф за некоректне використання вогнів та їзду з несправними фарами передбачений 1-м пунктом статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Згідно з ним порушникам загрожує штраф у розмірі від 20 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нові правила для виїзду пасажирського транспорту

Змінюються правила виїзду за кордон пасажирських автобусів.

Якщо у пасажирського транспортного засобу не буде визначено клас екологічності або зазначено клас екологічності ЄВРО-1, подати заявку на перетин кордону з 1 жовтня стане неможливим. Протерміновані документи не прийматимуть.

"З 1 жовтня, якщо у пасажирському автобусі не буде визначений клас екологічності або зазначений клас екологічності ЄВРО-1, подати заявку на перетину кордону "18-60" стане неможливим", – наголосили в Укртрансбезпеці.

Потяги до Польщі: У розкладі з'явився новий поїзд

У розкладі польської залізниці з'явилося сполучення Рава-Руська – Варшава. Новий поїзд курсуватиме з 15 жовтня.

Згідно з розкладом на сайті польської залізниці, із Рави-Руської поїзд відправлятиметься об 11:00 і прибуватиме до Варшави о 17:29. Тривалість дороги – 7,5 годин. Поїзд курсуватиме із зупинкою на станції Люблін.

З польської столиці поїзд відправлятиметься о 21:45. До прикордонної станції на Львівщині прибуватиме через 6,5 годин – о 5:15.

Потяги курсуватимуть щоденно. Передбачається, що за один рейс перевозитимуть до 240 пасажирів.

Зміни в київському метро

Із 2 жовтня інтервали між поїздами в київському метро буде зменшено. Це має зробити поїздки комфортнішими, запевняє влада.

Тепер середній проміжок часу між поїздами в годину пік складатиме 2:30 — 3:00 хвилини, а в міжпіковий період близько 5:00 — 5:30 хвилин.

Водночас інтервали у вихідні дні залишаться без змін — 6-7 хвилин.

Зимовий час

Остання неділя жовтня – день переведення годинників на зимовий час, на годину назад. Стрілки переведуть вночі 29 жовтня, і за відчуттями, прокидатися будемо на годину пізніше.

В Україні годинник переводиться на підставі постанови 509 від 13 травня 1996 року. Відповідно до нього, зараз вся країна живе за східноєвропейським часом (другий часовий пояс, +2 години до часу за Гринвічом) і переходить на літній та зимовий час.

Що лишається без змін?

Пенсії з 1 жовтня

З 1 жовтня жодних змін щодо підвищення та перерахунку пенсій не передбачено. Відтак, суми пенсії та надбавок до них залишаться такими ж, як у вересні.

Винятком є пенсіонери, яким протягом року виповниться 70, 75 чи 80 років – вони матимуть вікову надбавку. Зокрема, пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, продовжують отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 гривень. Пенсіонери віком 75–80 років отримують доплату у розмірі 456 гривень, пенсіонери віком 70–75 років – у розмірі 300 гривень.

Тарифи з 1 жовтня

В Україні не очікується підвищення вартості комунальних послуг у жовтні.

Газ. Під час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу. Відтак, компанія "Нафтогаз України" продовжила дію фіксованого тарифного плану для населення до 1 травня 2024 року. Її клієнти у жовтні й надалі сплачуватимуть 7,96 гривні за кубометр.

Інші газопостачальні компанії також зберегли тарифи на рівні від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр. Ці пропозиції діють до 1 травня наступного року.

Тому до кінця опалювального сезону газ не здорожчає.

Опалення. Під час воєнного стану заборонено підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

Електроенергія. Вартість електроенергії для побутових споживачів ще на початку літа зросла до 2,64 гривні за кВт. Такою вона залишиться і у жовтні. 

Водопостачання. Тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення мали зрости з 1 липня для 34 водоканалів (у середньому на 32%). Однак рішення скасували. З 1 жовтня тарифи залишаться на попередньому рівні.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР