USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні хочуть змінити шкалу податків з громадян – багаті платитимуть більше

Податки для частини ФОПів можуть підвищити
Податки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Національна стратегія доходів України передбачає повернення до прогресивної шкали ставок оподаткування доходів фізичних осіб замість діючої з 2016 року плоскої шкали. Про це заявила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей.

За її словами, в основі лежить європейський принцип, який коротко звучить: "Багаті платять більше".

"Це такий сленговий принцип, який закладають наші європейські партнери", – сказала вона.

Водночас Воробей визнала, що зараз ще не готові до переходу на прогресивну шкалу, яка передбачає більш високі ставки з більших доходів, через проблеми з адмініструванням доходів.

"Щоб у нас при запровадженні такої шкали одночасно всі не стали "бідними". Це не є нашою метою. Тому, коли зможемо контролювати доходи, ми будемо переходити на диференційовану шкалу", – повідомила чиновниця.

Крім того, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що про конкретні ставки говорити поки що зарано, але "прогресивна шкала тою чи іншою мірою обов’язково буде запроваджена" через суспільний запит на справедливість.

Новини за темою: Зеленський схвалив підвищення податку на прибуток банків

Податки для частини ФОПів можуть підвищити

Національна стратегія доходів передбачає зміну системи спрощеного оподаткування. Податки для фізичних осіб – підприємців будуть диференційованими, а найвищі – для "зарплатних" ФОПів.

За словами заступниці міністра фінансів Світлани Воробей, Мінфін взяв за основу польську систему оподаткування малого та середнього бізнесу, де діє диференційована система і багато ставок – від 2-х до 20%, які змінюються час від часу залежно від ситуації в економіці.

"Найвищі ставки – це ставки на види діяльності, в яких найменша затратна частина. Це надання послуг. Це ті види діяльності, які – так щоб толерантніше сказати, – використовуються для підміни трудових відносин цивільно-правовими або відносинами з ФОПами", – уточнила вона.

Тому, щоб вирівняти конкурентне середовище, щоб було вигідніше працювати з найманими працівниками, вводяться диференційовані ставки, розповіла Воробей. Заступниця міністра фінансів України, зазначила: про конкретні ставки поки що говорити зарано.

"У нас є приблизний перелік цих ставок, але це не буде вноситися одномоментно, це буде широко обговорюватися з бізнесом. Я впевнена, це буде публічний процес", – додала вона.

Новини за темою: У Верховній Раді пропонують запровадити спецрежим оподаткування для понад пів мільйона самозайнятих осіб: Кого він торкнеться?

Податки в Україні

Зараз податок на доходи фізичних осіб в Україні становить 18%. Він не залежить від суми доходів. Прогресивна шкала передбачає більш високі ставки для більших доходів.

Кабінет міністрів 27 грудня затвердив Національну стратегію доходів на 2024–2030 роки, що було одним із зобов'язань української влади перед Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо, з 1 січня 2024 року відповідно до закону про Державний бюджет України на 2024 рік установлено місячні розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб у сумі 3028 гривень та мінімальної заробітної плати – 7100 гривень.

Читайте також:
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"