USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Росії з 2014 року в півтора раза впав експорт зброї, – британська розвідка

Зростання виробництва російського ОПК не буде стійким у перспективі
Ядерна зброя РФ
Джерело: відкриті джерела

Упродовж останніх десяти років російський експорт зброї впав на 53%. Ймовірно, це пов'язано через регулярні втрати на полі бою й не тільки. Про це повідомляє Міністерство оборони Британії.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), російський експорт зброї впав на 53% у періоді між 2014–2018 й 2019–2023 роками.

Внаслідок цього Росія опустилась з другого на третє місце у світовому рейтингу експорту озброєнь. Ба більше, лише у 2023 році показники були на 52% меншими, ніж у 2022-му. Зокрема торік основні російські озброєння отримали лише 12 країн, у порівнянні з 31 країною у 2019 році.

Зниження рівня експорту, ймовірно, пов'язане з кількома факторами:

  • Росія надає пріоритет техніці для операцій в Україні через постійні втрати на полі бою;
  • зниження попиту клієнтів через ризик введення санкцій й глобальне засудження відповідальності Росії за війну.

Аналітики ISW оцінили спроможність РФ озброювати армію

Оборонно-промисловий комплекс Росії зіткнеться з нестачею робочої сили, скороченням запасів, зокрема й через санкції. У зв’язку з цим спроможності ОПК стануть нестійкими у середній та довгостроковій перспективах. Таку оцінку дали аналітики Інституту вивчення війни.

У звіті ISW вказано, що військове командування РФ планує створити "стратегічний резерв" для наступальних операцій навесні-влітку, але не збирається оснащувати бійців необхідною кількістю озброєння і техніки. Усе через виниклі виробничі обмеження російського ОПК.

За деякими даними, російське командування озброїть до кінця 2024 року лише 27-му мотострілецьку дивізію, яка перебуває у процесі формування на базі 21-ї мотострілецької бригади Центрального військового округу. Цю дивізію буде озброєно на 87%. Настільки ж військове командування озброїть і інші нові з'єднання та частини.

Як зазначили кілька західних та українських чиновників і аналітиків, цифри виробництва танків, про які повідомляє РФ, здебільшого відображають відновлені і модернізовані машини, взяті зі сховищ, а не нове виробництво.

Аналітики вважають, що російський ОПК може впоратися з нинішнім темпом операцій в Україні, але не зможе повністю забезпечити потенційну наступальну операцію оперативного або стратегічного рівня з використанням ключового резерву – живої сили.

Раніше ми писали, що Північнокорейська балістична ракета, випущена минулого місяця російськими військовими проти України, містила сотні компонентів із компаній у США та Європі. 

Нагадаємо, росіяни, ймовірно, навесні продовжать спроби локальних атак, а також спробують підготуватися до нового наступу влітку 2024 року.

Тим часом німецькі спецслужби підготували для уряду аналіз російських військових загроз, відповідно до якого Росія може напасти на територію НАТО "з 2026 року"

Читайте також:
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів, - DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів, - DeepState
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, – ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, – ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ