USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В платіжках за електроенергію "сидить" ціна корумпованої кВт-год, – нардеп Кучеренко

Нардеп переконаний, що суми в платіжках високі, бо ж в них вже врахована корупційна складова – закупівля компонентів за завищеними цінами
світло платіжка
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Українці отримують платіжки за електроенергію, які вже включають в себе корупційну складову – закупівлю компонентів за завищеними цінами. Що вища сума закупівлі компонентів – тим більша платіжка громадян. Про це розповів перший заступник голови комітету ВР з питань енергетики Олексій Кучеренко в ефірі медіапроєкту UWN.

"Безумовно, корупційна складова, яка присутня в "Енергоатомі", "Центренерго" на закупівлі вугілля або того самого мазуту на цих самих шахтах, – все це збільшує собівартість. Бо чим дорожче вони купують ці компоненти, то тим більша ціна товару і тим більша потім на ринку (ціна, – ред.). Тим більше ми з вами платимо. Все це, безумовно, лягає, в тому числі на тариф, в тому числі для населення і для непобутових споживачів (тобто для бізнесу). Але все одно ми з вами потім платимо або за пальне, або за воду, або за інші товари, а там сидить ця ціна корумпованої кВт-год. Друга складова величезна – це те, що дуже погано регулюється цей ринок і там окрім корупційних боргів є ще борги об’єктивно накопичені через те, що ця модель ринку не спрацьовує", – зауважує нардеп.

Кучеренко констатує: "В боргах кінь не валявся – що в електриці, що в газу". І розв'язувати ці проблеми, за його словами, ніхто не поспішає: ані уряд, ані правоохоронці, які мали б викривати корупційні схеми. Бо ж навіть він як перший заступник голови комітету, як голова ТСК (тимчасової спеціальної комісії з енергобезпеки) не може отримати результатів аудиту "Нафтогазу", оператора ГТС та "Київтеплоенерго". 

"Ви про "Мирноградвугілля" говорите. Я абсолютно не здивований, що в якомусь "Мирноградвугіллі" на державній шахті в півтора-два рази завищують закупівлі. Але подивіться, скільки скандалів навколо "Енергоатома", подивіться, скільки скандалів навколо інших державних підприємств. Та ж сама "Центренерго" – державна компанія. І тут більше питання до правоохоронців: Де ви, шановні? Яких вам сигналів не вистачає? Що треба робити, що всі експерти і антикорупціонери і засоби масової інформації вже вживу звинувачують, що там йде корупція на закупівлях, а щось у правоохоронців я не бачу результативної роботи", – додав Кучеренко.

Нагадаємо, 6 жовтня у Верховній Раді міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що "впевнений, що "Центренерго" буде готове до опалювального сезону".

Водночас 20 жовтня Міненерго розповсюдило лист, в якому зазначається, що вугілля на опалювальний сезон на "Центренерго" може не вистачити. Депутат Олексій Кучеренко зазначив, що в такій ситуації підривається довіра до уряду.

Разом з тим, за даними директора енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, в Україні державні шахти з 2015 року зменшили видобуток вугілля майже в шість разів. Тому для того, щоб поповнити запаси, лише вугілля з державних шахт і українського вугілля не вистачить і доведеться купувати його за кордоном, уточнив Омельченко. 

Читайте також:
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год