USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

В ОПЕК+ погодилися продовжити скорочення нафти до 2025 року

Наразі ціни на нафту торгуються на рівні близько 80 доларів за барель, що нижче, ніж потрібно багатьом членам ОПЕК+
Нафта
Джерело: відкриті джерела

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК+) погодилася про продовження скорочення видобутку нафти до 2025 року. При цьому з наступного року організація планує почати поетапне скасування обмежень. Про це пише Reuters.

"Ціни на нафту торгуються на рівні близько 80 доларів за барель, що нижче, ніж потрібно багатьом членам ОПЕК+ для збалансування своїх бюджетів. Занепокоєння щодо повільного зростання попиту в Китаї, найбільшому імпортері нафти, тисне на ціни поряд зі збільшенням запасів нафти в розвинених країнах", – зазначає агентство.

Наразі члени ОПЕК+ скорочують видобуток загалом на 5,86 млн барелів на добу (б/д), або близько 5,7% світового попиту.

Скорочення включає 2 млн барелів на добу всіма членами ОПЕК+, перший раунд добровільного скорочення дев'ятьма членами на 1,66 млн б/д і другий раунд добровільного скорочення вісьмома членами на 2,2 млн барелів на добу.

Організація також погодилася продовжити третій раунд добровільних скорочень до третього кварталу 2024 року, повідомили джерела агентства в ОПЕК+, додавши, що більше деталей опрацьовується.

Країни, які здійснили добровільне скорочення у другому раунді, – Алжир, Ірак, Казахстан, Кувейт, Оман, Росія, Саудівська Аравія та Об'єднані Арабські Емірати, а також Габон. У третьому раунді брали участь ті самі країни, за винятком Габону.

Зазначимо, що українська армія вже досить довгий час завдає своїх ударів по нафтопереробних заводах Росії. У березні після серії атак видання Bloomberg написало, що глобальна ціна на нафту марки Brent піднялася вище 85 доларів за барель після зростання на 4%.

Пізніше один із найбільших НПЗ Росії в Куйбишеві зупинив виробництво після пошкоджень унаслідок атаки українського безпілотника.

Крім того, у березні Росія заборонила експорт бензину на шість місяців, щоб запобігти різкому зростанню внутрішніх цін на паливо.

Читайте також:
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Мінфін розкрив зарплати в державних органах України: У лідерах – ВР і НАЗК Мінфін розкрив зарплати в державних органах України: У лідерах – ВР і НАЗК
Вето Угорщини вдалося обійти. ЄС передасть Україні 1,4 млрд євро доходів від активів РФ Вето Угорщини вдалося обійти. ЄС передасть Україні 1,4 млрд євро доходів від активів РФ