USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

В ООН вважають, що говорити про "воєнний злочин" щодо Каховської ГЕС – передчасно. В ЄС же звинуватили російські війська

Дві структури мають полярні погляди на цю трагедію
каховська гес

Супутниковий знімок зруйнованої Каховської ГЕС

Джерело: PLANET LABS

Підрив окупантами Каховської ГЕС передчасно розглядати як воєнний злочин. Про це заявив представник Офісу верховного комісара ООН з прав людини Джеремі Лоуренс, повідомляє Handelsblatt.

За його словами, обставини інциденту залишаються неясними.

"Оскільки обставини інциденту залишаються неясними, передчасно розглядати питання про те, чи міг бути скоєний воєнний злочин", – додав Лоуренс.

Що говорить Євросоюз

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що Росія несе відповідальність за руйнування Каховської ГЕС.

"Дамбу не бомбили, її зруйнували за допомогою вибухівки, встановленої всередині камер, де розташовані турбіни. Ця частина знаходиться під контролем Росії", – сказав Боррель.

Він запевнив, що Євросоюз запропонує свою підтримку для пом'якшення катастрофи, спричиненої проривом дамби, що матиме "справді трагічні" екологічні та демографічні наслідки. 

Нагадаємо, Служба безпеки України опублікувала перехоплену розмову, на якій загарбники між собою обговорюють наслідки цієї катастрофи на Каховській ГЕС і підтверджують, що це – справа рук російської армії.

Ситуація на лівому березі Херсонщини

На лівобережжі Херсонської області ситуація залишається критичною. Зокрема, в окупованій і затопленій Олешківській громаді на Херсонщині – гуманітарна катастрофа. Жителі міста і досі заблоковані на дахах будинків, в них закінчуються вода та харчі. До того ж в місті затопило кладовище, виникла проблема з похованнями.

Через підтоплення тимчасово окупованого міста Олешки Херсонської області загинули вже дев'ятеро людей. 

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням
Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина
ЄС готує окремий режим санкцій проти Росії ЄС готує окремий режим санкцій проти Росії