USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Маріуполі лікарка здала важкопоранених захисників у полон. Їй присудили довічне

Крім військовослужбовців Сил оборони зрадниця вказала окупантам на одного з лікарів, який намагався врятувати поранених воїнів
лікарка з Маріуполя

Лікарка з Маріуполя

Джерело: СБУ

Лікарка з Маріуполя Валентина Чехова під час боїв за місто здала окупантам сімох тяжкопоранених військових ЗСУ. Її викрили українські правоохоронці та заочно засудили до довічного ув'язнення.

Валентина Чехова – лікарка-офтальмолог одного з медзакладів тимчасово окупованого Маріуполя. За даними спецслужби, у березні 2022 року, коли за Маріуполь тривали бої, вона здала російським військам сімох важкопоранених воїнів ЗСУ, яких госпіталізували до Обласної лікарні інтенсивного лікування, де вона працювала.

"За даними слідства, це відбулося після захоплення медзакладу, коли група загарбників на чолі з російським військовим з позивним "Осетин" намагалася виявити бійців Сил оборони серед пацієнтів. Усвідомлюючи таку загрозу для українських захисників, медперсонал лікарні завчасно знищив їхній формений одяг, документи та військову амуніцію. Після цього поранених оборонців Маріуполя оформили як цивільних пацієнтів, які постраждали внаслідок інтенсивних бойових дій у місті. Однак Чехова під час палатного обходу медичної установи разом з окупантами показала їм медліжка, на яких лежали госпіталізовані воїни ЗСУ", – розповіли в Службі безпеки України.

Після цього рашисти ув'язнили важкопоранених українських захисників та вивезли їх до російської катівні, де вчиняли жорстокі тортури.

Також встановлено, що крім військовослужбовців Сил оборони зрадниця вказала "Осетину" на одного з лікарів, який намагався врятувати поранених воїнів. Дізнавшись про це, окупанти забрали у чоловіка документи, автомобіль та пригрозили готуватися до "повільної смерті". Та, на щастя, в останній момент лікарю вдалося врятуватися втечею під час зміни "вартових", яких виставили російські загарбники по периметру медустанови.

За зрадницьку позицію українська лікарка отримала від окупантів "заохочення" у вигляді "призначення на посаду очільниці офтальмологічного відділення" захопленої лікарні.

"На підставі зібраних доказів суд визнав Чехову винною за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та призначив їй заочно довічний термін ув'язнення", – додали у відомстві.

Важливо

Тортури, голод, холод та... незаконні вироки – з усім цим зіштовхуються українські військові, які потрапили в полон до окупантів. І чим далі – то частіше з'являється інформація про так звані "вироки" псевдосудів.

Зокрема, у червні Росія розпочала у Ростові-на-Дону "судовий процес" над 22-ма азовцями, які захищали Маріуполь та "Азовсталь". Серед засуджених – 8 жінок і 14 чоловіків, зокрема екскомандир роти. Варто зазначити, що росіяни раніше хотіли влаштувати судилище над полоненими захисниками "Азовсталі" в окупованому Маріуполі. Про це повідомляло ГУР МО. Тепер, як бачимо, країна-агресор влаштовує судилище на своїй території.

Не став винятком і листопад. Лише за першу половину останнього місяця осені росіяни "засудили" трьох бійців "Азову", командира відділення розвідувального батальйону ЗСУ та українського прикордонника. І це – лише відомі випадки. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням